Alcohol en drugsinformatie voor studenten
Drug, set, setting & student
‘Een goede voorbereiding is het halve werk!’
Voor een tentamenperiode een bekende uitspraak! En laat dit nou ook gelden voor middelengebruik. Het is belangrijk om te weten hoe alcohol en andere drugs invloed hebben op hoe je je voelt. Bekijk de video!
Drie onderdelen die je drugservaring bepaalt
1. Drug (middel, inname, dosering)De eerste vraag die je jezelf moet stellen is; wat ga ik gebruiken? Er zijn 3 verschillende soorten middelen: downers, uppers en trippers. Ken jij de verschillen? Lees je van te voren goed in, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Ook hoe je drugs neemt bepaalt hoe een drug inwerkt en wat het effect is. Zo kun je bijvoorbeeld roken, spuiten, snuiven en slikken. Oraal gebruik via de mond kan lang duren voordat je iets merkt. Tot slot is ook de dosering van invloed op het effect. Wil je weten hoe sterk je pil of poeder is laat deze dan testen bij de drugstestservice.
2. Set of manier van denken
Set gaat over jou. Hoe voel jij je, ben je gestrest vanwege de tentamens? Ben je zenuwachtig omdat je hele huis gaat trippen en jij niet weet wat je kunt verwachten? Heb je de afgelopen dagen gezond gegeten en genoeg geslapen? Heb je een genetische gevoeligheid? Dit zijn allemaal factoren die kunnen bepalen hoe de drug bij jou gaat vallen.
3. Setting / omgeving
Waar ben je als je gebruikt? Buiten op een festival of ergens binnen? Op de vereniging, waar het erg druk en warm is? Voel je je veilig en vertrouwd met de mensen die je bent? Of ken je de mensen eigenlijk niet goed? Ook dit soort omgevingsfactoren bepalen de werking en hoe jij jouw trip ervaart.
Ken jij de effecten van alcohol, cannabis en XTC/MDMA, paddo’s / truffels of 2C-B?
Je hersenen, drugs en studeren
In je studententijd vraag je het uiterste van je hersenen. Je moet blokken voor tentamens, zwoegen op papers en focussen in werkgroepen. Daarnaast werk je hard aan je sociale skills. Hoe doen je hersenen dat eigenlijk? Welke invloed heeft middelengebruik op het functioneren van je hersenen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je brein optimaal functioneert, maar je ook alles uit je studententijd kunt halen? In het artikel: Alcohol & Cannabis: Wat voor effecten heeft het in het brein? wordt dit uitgelegd.
Wil je meer weten over de werking van de verschillende middelen in je hersenen? Bekijk dan de interactieve animatie ‘Drugs in de hersenen‘. Of wil je juist weten welke weg drugs aflegt na inname in het lichaam?
We vroegen drie experts: hoe beïnvloeden alcohol en andere drugs je brein tijdens je studententijd?
LOS
LOS geeft informatie en beantwoordt vragen over alcohol, seks en drugs, voor en door studenten. De vrijwilligers van LOS proberen het studentenleven zo leuk mogelijk te maken en daarbij de gezondheidsrisico’s te beperken. Hoe doen ze dat? Onder andere met een pubquiz bij verenigingen en kroegen. Ook kun je LOS vinden tijdens de UIT-week en op feesten en festivals. Volg ons op Instagram en mis niks!
Houd jij van het uitgaansleven, praat je makkelijk over verantwoord alcohol/drugsgebruik, veilige seks en heb je interesse om vrijwilliger van LOS te worden? Mail dan naar: los@jellinek.nl of check de LOS website.
Alles over alcohol
Een van de meest gebruikte middelen onder studenten is alcohol. Een drankje drinken in je studententijd kan gezellig zijn, hoe houd je het alleen leuk en waar vind je betrouwbare informatie? Want wist je bijvoorbeeld dat het drinken van alcohol in verband staat met 7 verschillende vormen van kanker? Hier vind je meer over de risico’s.
Daarnaast vertellen Liset en Willemijn van LOS wat onder studenten de meest voorkomende feiten en fabels over alcohol zijn. En deelt Laura haar tips hoe je een kater kunt voorkomen én wat je kunt doen als je toch een kater hebt.
Check & update je kennis
Hoe zit het met jouw kennis over alcohol en andere drugs? Weet jij bijvoorbeeld hoe alcohol en cannabis je nachtrust beïnvloeden? Check het met onze studententests. Valt de uitslag mee of mag jij je kennis wel wat opkrikken? Met meer kennis op zak ben je beter voorbereid op de risico’s van alcohol- en drugsgebruik, maar houd je het ook langer leuk.
Learn & Enjoy!
Seks en drugs
Laten we er niet omheen draaien; het kan gebeuren dat je onder invloed seks hebt met iemand. Misschien was het heel erg fijn of misschien heb je er wel spijt van. Het kan zijn dat je onveilige seks hebt. Waar moet je dan naartoe met je vragen en je verhaal?
Wij zijn op bezoek geweest bij Sense, onderdeel van de GGD Seksuele gezondheid. Neem samen met peer Rebecca een kijkje in de keuken van de GGD en kom erachter wat ze voor jou kunnen betekenen.
Unity drugsinfo & drugsgebruik
Gebruik je naast alcohol of cannabis ook wel eens andere drugs? Informeer jezelf dan goed over de risico’s en hoe je deze kunt beperken. Informatie hierover is onder andere te vinden op de website van Unity. Meer weten over bijvoorbeeld tabak, lachgas, XTC of speed? Lees dan hier verder.
Unity is een voorlichtingsproject voor en door jongeren uit de dance-scene. Op feesten en festivals geven ze objectief en open-minded informatie over alcohol en andere drugs. Op de website delen ze hun kennis en helpen ze jou daarmee om goed geïnformeerde keuzes te maken.
Een van de manieren om de risico’s van gebruik te beperken, is door je drugs te laten testen bij een testservice. Deze vind je door heel Nederland. Jellinek heeft ook een aantal locaties. Meer weten over de testservice? Lees dan hieronder verder.
Informatie & contact
Wat kan Jellinek nog meer voor jou betekenen?
- Maak je je zorgen over jouw gebruik of het gebruik van iemand anders? Check ons hulpaanbod voor studenten.
- Werk je voor een instelling voor hoger onderwijs in Amsterdam of Utrecht, en ben je benieuwd wat Jellinek voor jouw instelling kan betekenen? Lees dan hieronder verder.
- Ook studentenverenigingen kunnen bij Jellinek terecht voor informatie, advies en trainingen. Bekijk hieronder ons aanbod.