Crack / basecoke
Wat is crack?
Crack of basecoke is een bewerkte vorm van cocaïnepoeder die gerookt kan worden. De bewerking is nodig om de cocaïne rookbaar te maken.
De effecten van crack zijn ongeveer hetzelfde als die van snuifcocaïne. Maar door het roken merk je de effecten veel sneller. De effecten zijn ook heftiger. Het effect van crack voel je binnen 10 seconden en duurt ongeveer 5 minuten.
Crack is één van de meest verslavende drugs. Het is moeilijk om ermee te stoppen, omdat de high heel prettig én heel kort is.Het gevoel als de basecoke uitwerkt is zo vervelend dat iemand direct opnieuw wilt gebruiken en alsmaar door wilt gaan. Je bouwt ook snel tolerantie op. Dit betekent dat hoe vaker je het rookt, hoe meer je nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.
Gebruik je basecoke of crack? Of ken je iemand die het gebruikt? Zorg dan dat je weet wat je kunt doen om de risico’s van het gebruik kleiner te maken. Wil je helemaal geen risico’s lopen? Dan kun je beter helemaal geen basecoke of crack gebruiken.
Crack: in het kort
Wat doet het met je?
De effecten lijken erg op de effecten van snuifcocaïne, maar dan veel intenser:
- Je voelt je vrolijk en alert
- Je hebt veel energie
- Het wordt moeilijker om duidelijk te praten
- Je voelt je zelfverzekerd, alsof je de hele wereld aan kan
De effecten voel je binnen 10 seconden. Na 5 minuten is het uitgewerkt.
Lees meer
Hoe wordt het gebruikt?
Basecoke wordt gerookt. Dit kan met een pijpje (basen) of met een stukje aluminiumfolie boven een vlam (chinezen).
Lees meer
Wat zijn de risico’s?
Het gebruik van crack heeft risico’s. Sommige risico’s merk je direct, bijvoorbeeld paniekaanvallen, psychose, een epileptische aanval, hartinfarct of beroerte. Andere risico’s pas later, als het middel al is uitgewerkt, zoals somberheid en verslaving.
De risico’s van crack gebruik lijken erg op die van bij snuifcocaïne. Maar bij crack zijn de risico's groter.
Crack is een van de meest verslavende drugs. Het is voor de gebruiker moeilijk om te stoppen met basecoke omdat de high heel prettig voelt, maar kort duurt. Daarnaast is de crash (als het uitwerkt) zo vervelend dat de gebruiker onmiddellijk opnieuw wil gebruiken en alsmaar wil doorgaan. Er treedt ook snel tolerantie op. Dit betekent dat bij een tweede keer roken je minder voelt van de dezelfde dosis.
Lees meer
Risico's kleiner maken
Wil je de risico’s verminderen? Lees dan de volgende tips:
- Laat je basecoke testen. Je weet dan hoe sterk het is en of er geen andere gevaarlijke stoffen in zitten.
- Gebruik basecoke die met maagzout (zuiveringszout) is bereid in plaats van met ammonia. Er zit na bereiding vaak nog ammonia in de basecoke.
- Zorg dat je genoeg rust neemt zodat lichaam en longen zich kunnen herstellen.
- In plaats van basecoke roken met een pijpje, kan je roken van aluminium folie. De folie moet wel eerst afgebrand worden.
- Blijf weg of vertrek van plekken waar basecoke gebruikt wordt.
- Rust na gebruik goed uit en zorg dat je genoeg eet.
- Gebruik niet omdat je je moe of somber voelt na vorig basecoke gebruik.
- Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt.
Lees meer
Hoe ziet het er uit?
Basecoke komt voor als witte tot bruine kristallen.
Basecoke is een bewerkte vorm van cocaïne. Cocaïne komt voor als een wit kristalachtig poeder. Het smaakt wat bitter. Cocaïne zit in de bladeren van de cocaplant die vooral in Zuid-Amerika groeit. Cocaïne wordt via een chemisch proces uit de bladeren van de cocaplant gehaald om er een poeder van te maken.
Om de cocaïne poeder rookbaar te maken moet het eerst bewerkt worden. Na bewerking blijft er crack/basecoke over.
Wat doet het met je?
Werking en effect
Het effect van alcohol en andere drugs kan iedere keer anders zijn. Dit heeft te maken met hoe jij je lichamelijk en geestelijk voelt (set) en waar en met wie je op dat moment bent (setting). Ook hoeveel je neemt en wat er precies in je drugs zit, maakt uit voor het effect. Dit noemen we ‘drug, set, setting’.
Wat doet crack met je?
De effecten lijken op de effecten van snuifcocaïne, maar dan veel heftiger. Cocaïne/crack geeft energie en gaat vermoeidheid tegen. Het is een stimulerend middel, ofwel een ‘upper’.
- Je voelt zich vrolijk en alert
- Je voelt je minder moe en hebt heel veel energie
- Je hebt het gevoel snel en helder te kunnen denken
- Je hebt meer zelfvertrouwen en wil heel veel praten
- Je hebt minder honger
- Moeite met duidelijk praten
Na enkele minuten worden de fijne effecten (de flash) minder. De basecoke begint uit te werken. Je wordt neerslachtig en geïrriteerd. Dit heet de crash. Je hebt direct zin om weer te gebruiken. Zo’n sessie van steeds weer gebruiken kan lang duren (soms dagen) tot iemand van oververmoeidheid niet verder kan. Daarna kan iemand dagenlang slapen afgewisseld met veel eten.
Werkingsduur: hoe je je voelt door basecoke duurt heel erg kort. Als je de basecoke rookt voel je de effecten al binnen 10 seconden. Na ongeveer 5 minuten is het weer uitgewerkt.
Hoe wordt het gebruikt?
Hoe wordt het gebruikt?
Basecoke wordt gerookt. Dit kan op een aantal verschillende manieren. Met een pijpje (basen) of een stukje aluminiumfolie boven een vlam (chinezen). Door de basecoke te verhitten op aluminium folie komt er damp vrij die je kan inhaleren met een kokertje. Basecoke kan ook gebruikt worden met een waterpijp of met een verdamper (vaporizer).
Een voordeel van basecoke verdampen is dat de basecoke niet wordt verbrand. Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij.
Wat zijn de risico’s?
Wat zijn de risico's van cocaïne?
Het gebruik van cocaïne heeft risico’s. Sommige risico’s merk je direct, bijvoorbeeld een hartaanval. Andere risico’s pas later, als het middel al is uitgewerkt. Bijvoorbeeld somberheid of verslaving.
Wat zijn de risico’s op korte termijn?
- Overdosis.
- Je kan problemen krijgen met je hart en bloedvaten. De bloedvaten versmallen. Dit kan zorgen voor een hersenbloeding of een bloedprop in de hersenen. Of voor een hartaanval.
- Je kan oververmoeidheid worden na basecoke gebruik. Basecoke remt je hongergevoel en slaap.
- Je kan last krijgen van psychische klachten zoals sombere gevoelens of minder goed je aandacht erbij kunnen houden.
- Je kan een opwindingsdelier krijgen. Je wordt dan heel erg agressief zonder dat je dit doorhebt. Dit komt heel weinig voor maar het is wel heel gevaarlijk voor jezelf en de mensen om je heen.
Wat zijn de risico’s op lange termijn?
- Verslaving.
- Als je veel en vaak cocaïne gebruikt, dan kan je karakter veranderen. Je wordt onaardiger, arrogant en egoïstisch. Sommige mensen worden gevoeliger en raken sneller geïrriteerd of boos.
- Je kan volledig oververmoeid raken en depressief worden.
- Als je heel veel cocaïne gebruikt kan je agressief en achterdochtig worden. Je vertrouwt dan mensen en je omgeving steeds minder.
- Je kan agressief of opgefokt worden.
- Basecoke zorgt ervoor dat je minder honger hebt. Hierdoor kan je veel gewicht verliezen in korte tijd.
- Basecoke roken is erg schadelijk voor je longen. Je kan na een lange tijd basecoke roken snel en vaak astma-aanvallen of longontstekingen krijgen. Dit kan leiden tot hoesten, slijm en kortademigheid. Je kan uiteindelijk longemfyseem ontwikkelen.
Risico's kleiner maken
Hoe kun je de risico’s van gebruik beperken?
Echt veilig gebruik van basecoke bestaat niet. Je kan wel de risico’s van cocaïne gebruiken kleiner maken:
- Laat je basecoke testen. Je weet dan hoe sterk het is en of er geen andere gevaarlijke stoffen in zitten.
- Gebruik basecoke die met maagzout (zuiveringszout) is bereid in plaats van met ammonia. Er zit na bereiding vaak nog ammonia in de basecoke.
- Zorg dat je genoeg rust neemt zodat lichaam en longen zich kunnen herstellen.
- In plaats van basecoke roken met een pijpje, kan je roken van aluminium folie of een verdamper gebruiken.
- Blijf weg of vertrek van plekken waar basecoke gebruikt wordt.
- Rust na gebruik goed uit en zorg dat je genoeg eet.
- Gebruik niet omdat je je moe of somber voelt na vorig basecoke gebruik.
- Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt.
Crack en verslaving
Crack en verslaving
Gebruik je vaak of veel crack? Dan kan het verslavend zijn. Je hebt je gebruik dan niet meer onder controle en minderen of stoppen is moeilijk of lukt niet. Je hebt dan al snel meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dat noemen we gewenning of tolerantie.
Gebruik van crack is heel erg verslavend. Samen met heroïne en nicotine is het de meest verslavende drug die we kennen.
Als de basecoke uitgewerkt is (na 5 minuten) voelt de gebruiker zich zo naar dat de kans groot is dat hij onmiddellijk weer gaat gebruiken. Hij gaat door totdat hij volledig oververmoeid is.
Bij gebruik van crack treed er heel snel tolerantie op. De eerste dosis geeft een enorm plezierig gevoel. Maar bij een tweede dosis worden bij dezelfde hoeveelheid, de zalige effecten al minder. Je zal dan snel meer gaan gebruiken om een effect te voelen.
Als je stopt met crack gebruiken kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Dit zijn lichamelijke klachten waar je je erg ziek door kan voelen. Dit is niet voor iedereen hetzelfde.
Ontwenningsverschijnselen bij stoppen kunnen zijn:
- Heftige depressie
- Pijn en trillen
- Oververmoeidheid en mentaal ‘op’ zijn
- Lichamelijk zwak voelen
- Onrustig slapen
Deze klachten kunnen lange tijd aanhouden. Omdat het een tijdje kan duren voor je geen last meer hebt van deze klachten, kan je weer zin krijgen in basecoke (craving).
Crack en de wet
Wat staat er in de wet over crack?
Crack staat op lijst 1 van de Opiumwet. Volgens de wet is het een harddrug. Dat betekent dat je het niet bij je mag hebben, mag maken of mag verkopen.
Als je een klein beetje crack bij je hebt (1 gram of minder), word je daar meestal niet voor gestraft. De politie kan het wel in beslag nemen. Bij een feest kun je ook geweigerd of weggestuurd worden. Als je meer dan een gram bij je hebt, kan de beveiliging of politie denken dat je drugs verkoopt (dealen). Hiervoor kun je hier wel een boete of gevangenisstraf krijgen.
Cijfers over crack
Hoeveel mensen gebruiken crack?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het drugsgebruik in Nederland. Sommige onderzoeken gaan over alle mensen van 18 jaar en ouder. Andere onderzoeken richten zich op kleinere groepen. Bijvoorbeeld mensen die veel uitgaan, scholieren of inwoners van een bepaalde stad. Hierdoor hebben we een goed beeld van het drugsgebruik in Nederland.
Crack wordt in Nederland weinig gebruikt. Snuifcocaïne is veel populairder.
2.2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder had in 2022 in het laatste jaar cocaïne gebruikt. Hieronder valt dus zovel snuifcocaïne als crack. (NDM).
- Het aantal meldingen bij de Monitor Drugs Incidenten in 2022 waarbij alleen basecoke is gebruikt waren laag. Het ging om 1% van alle meldingen (MDI)
- Het LADIS houdt bij hoeveel mensen er hulp worden behandeld in de verslavingszorg. In 2023 ging het om 12% van alle mensen die hulp zochten. Dit gaat dus om zowel snuifcocaïne als crack.
Crack en medicijnen
Crack en medicijnen
Als je alcohol of andere drugs wilt gebruiken is het belangrijk dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Ben je ziek of bijvoorbeeld somber of angstig, dan kunnen alcohol en andere drugs dit erger maken.
Ook kunnen sommige drugs in combinatie met bepaalde medicatie je erg ziek maken. Sommige combinaties kunnen namelijk gevaarlijk, of zelfs dodelijk zijn.
Gebruik je medicijnen en wil je toch alcohol of andere drugs gebruiken? Zoek dan voor je gebruik goed uit of dat kan. Je kunt dit navragen bij je arts of apotheek. Of kijk in ons overzicht. Kom je er niet uit? Stuur dan een bericht naar onze Vraag & Antwoordservice.
Zwangerschap en borstvoeding
Crack en zwangerschap en borstvoeding
Gebruik geen alcohol of andere drugs als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze stoffen zijn schadelijk voor de baby en kunnen ervoor zorgen dat deze ziek geboren wordt.
Meer informatie over de invloed van cocaïne op seks, zwangerschap en borstvoeding vind je in dit overzicht.