GHB Grote JPG

GHB

buisje dopje g'tje g Gerard vloeibare XTC liquid XTC
Wil je meer weten over GHB? Hieronder lees je alle algemene vragen en antwoorden over deze drug.
GHB

Wat is GHB?

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) werd vroeger gebruikt als verdovingsmiddel in het ziekenhuis en wordt nu nog als middel voor slaapstoornissen gebruikt. 

Door GHB voel je je ontspannen en vrolijk, je remmingen verdwijnen. Sommige mensen raken seksueel opgewonden.

Het gebruik van GHB kent risico’s. GHB is lastig te doseren. Het verschil tussen een dosis met fijne effecten en de dosis waarbij iemand bewusteloos kan raken is klein. Een overdosis kan dodelijk zijn. 

GHB is lichamelijk en geestelijk verslavend. Bij stoppen met GHB kun je last krijgen van zware ontwenningsverschijnselen. Dit zijn lichamelijke klachten waar je je erg ziek door kan voelen. 

Gebruik je GHB? Of ken je iemand die het gebruikt? Zorg dan dat je weet wat je kunt doen om de risico’s van het gebruik kleiner te maken. Wil je helemaal geen risico’s lopen? Dan kun je beter helemaal geen GHB gebruiken.

GHB: in het kort

Wat doet het met je?

Wat doet het met je?

  • Je voelt je ontspannen en vrolijk
  • Je hebt behoefte om meer contact te maken en te praten
  • Je remmingen verdwijnen; je durft en doet dingen die je nuchter niet zou doen
  • Je kan seksueel opgewonden worden
  • Bij een hoge dosis kan je bewusteloos raken

GHB begint na 15-30 minuten te werken. Na ongeveer 3 is uur is het weer uitgewerkt.


Lees meer
Hoe wordt het gebruikt?

Hoe wordt het gebruikt?

GHB wordt gedronken. Meestal wordt (een deel van) een buisje vermengd met non-alcoholische dranken of water. Dit wordt dan in een slok opgedronken.

Soms wordt GHB ook direct gedronken, zonder het eerst te mengen. GHB smaakt erg vies en zout. Vaak wordt er een drankje met smaak gedronken na gebruik van GHB.

Mensen die GHB gebruiken, gebruiken vaak een buisje of een millimeterspuitje om de GHB te kunnen doseren.


Lees meer
Wat zijn de risico’s?

Wat zijn de risico’s?

Het gebruik van GHB heeft ook risico’s. Sommige risico’s merk je direct, bijvoorbeeld misselijkheid, duizeligheid en bewusteloosheid. Andere risico’s pas later, als het middel al is uitgewerkt, zoals verslaving.

GHB is lastig te doseren. Het verschil tussen een dosis met fijne effecten en de dosis waarbij iemand bewusteloos kan raken is klein. Mensen nemen al snel te veel GHB. De combinatie met alcohol of andere downers versterken de effecten van GHB. Daardoor kunnen mensen al bij een kleine dosis GHB bewusteloos raken. Een overdosis kan dodelijk zijn. Door een te hoge dosis van GHB kan je ademhaling moeilijker en langzamer worden en zelfs stoppen.

GHB is lichamelijk en geestelijk verslavend. Bij stoppen met GHB kun je last krijgen van zware ontwenningsverschijnselen. Dit zijn lichamelijke klachten waar je je erg ziek door kan voelen.


Lees meer
Risico's kleiner maken

Risico's kleiner maken

Wil je de risico’s verminderen? Lees dan de volgende tips:

  1. Laat GHB testen, dan weet je hoe sterk het is. 
  2. Combineer GHB nooit met alcohol of slaap- en kalmeringsmiddelen.
  3. Gebruik niet te veel en niet te vaak. Wees je bewust van de risico’s op verslaving. 
  4. Let op de dosis en neem niet te snel een nieuwe dosis. Wacht tot de GHB is uitgewerkt voor je een nieuwe dosis neemt. Een dosis is na 1,5-2 uur uitgewerkt.
  5. Gebruik niet in je eentje. 
  6. In het geval van moe worden of out dreigen te gaan, dit meteen aan iemand laten weten. Probeer dan zelf in beweging te blijven. 
  7. Eet niet binnen twee uur voor je GHB gebruikt. Als iemand bewusteloos raakt en de net gegeten maaltijd overgeeft kan hij/zij in zijn/haar braaksel stikken.  
  8. Neem niet deel aan het verkeer onder invloed van GHB. 

Lees meer

Hoe ziet het er uit?

GHB is een heldere en licht stroperige vloeistof. Het smaakt erg zout. Het wordt vaak verkocht in plastic buisjes van ongeveer 5 cm groot. Zo’n buisje bevat maximaal 5,5 ml vloeistof. 

GHB wordt gemaakt van GBL (een schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). GBL en natronloog worden met elkaar gemengd, waardoor er GHB ontstaat. Als de GHB goed gemaakt is, zijn alle natronloog en GBL een reactie met elkaar aan gegaan. De stoffen zijn dan los niet meer in de GHB terug te vinden.

Wat doet het met je?

Werking en effect

Het effect van alcohol en andere drugs kan iedere keer anders zijn. Dit heeft te maken met hoe jij je lichamelijk en geestelijk voelt (set) en waar en met wie je op dat moment bent (setting). Ook hoeveel je neemt en wat er precies in je drugs zit, maakt uit voor het effect. Dit noemen we ‘drug, set, setting’.

Wat doet GHB met je?

GHB maakt je ontspannen en neemt remmingen weg. Het is een verdovend middel, ofwel een downer. Vroeger werd het gebruikt als verdovingsmiddel. Nu wordt het nog als middel voor slaapstoornissen, zoals narcolepsie, voorgeschreven.

  • Bij een kleine dosis voel je je ontspannen en vrolijk.
  • Je hebt behoefte om meer contact te maken en te praten.
  • Je remmingen verdwijnen; je durft en doet dingen die je nuchter niet zou doen.
  • Je kan seksueel opgewonden worden.
  • Bij een hoge dosis kan je slaperig worden en bewusteloos raken 
  • Bij een overdosis raak je bewusteloos en kan je ademhaling langzamer worden en zelfs stoppen. Een overdosis kan dodelijk zijn.

GHB wordt vooral gebruikt door mensen die uitgaan (voor, tijdens of na het uitgaan). Ook wordt GHB gebruikt tijdens 'chemsex'.

Werkingsduur: Hoe je je voelt door GHB kan ongeveer 3 uur duren. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 1.5 uur tot 3 uur aan. Het effect van GHB kan per persoon sterk verschillen en is sterk afhankelijk van de dosis en eventueel andere gebruikte middelen.

Hoe wordt het gebruikt?

Hoe wordt het gebruikt?

GHB wordt gedronken. Meestal wordt GHB eerst vermengd met non-alcoholische dranken of water en dan opgedronken. Soms wordt GHB ook rechtstreeks gedronken. GHB smaakt erg vies en zout. Mensen die GHB gebruiken drinken vaak een drankje met smaak na gebruik van GHB.

GHB is moeilijk te doseren. Het verschil tussen een dosis met fijne effecten en de dosis waarbij iemand bewusteloos kan raken is klein. Mensen die GHB gebruiken, gebruiken vaak een buisje of een millimeterspuitje om de GHB te kunnen doseren. Op een millimeter spuitje kan je goed zien hoeveel milliliter vloeistof je in het spuitje hebt zitten.

Goed doseren is moeilijk omdat:

  • Je niet precies weet hoeveel GHB er in de vloeistof zit (hoe sterk de GHB is). Tenzij je het hebt laten testen.
  • Hoeveel GHB iemand nodig heeft om effecten te voelen verschilt per persoon.
  • De hoeveelheid die iemand nodig heeft moet precies bepaald worden. Dit kan met een milliliter spuitje. Zonder kan je het verschil tussen bijvoorbeeld 3 en 5 milliliter niet zien.
  • Je tolerantie opbouwt bij GHB gebruik. Dat betekent dat je meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.
  • GHB in lichaam kan ‘stapelen’. Dat heet een stapeleffect. Als je één dosis hebt genomen, dan is deze voor je gevoel na een tijdje uitgewerkt. De GHB is dan nog wel aanwezig in je lichaam. Als je dan dezelfde dosis bijneemt is er een grotere kans op outgaan. Omdat er meer GHB in je lichaam zit dan je dacht.

Doseren gaat ook mis omdat mensen soms (te snel) bijnemen of combineren met alcohol of andere drugs. Je kan overlijden aan een overdosis. Wanneer je combineert met alcohol wordt de kans op een overdosis groter.

Wat zijn de risico’s?

Wat zijn de risico's van GHB?

Het gebruik van GHB heeft ook risico’s. Sommige risico’s merk je direct, bijvoorbeeld misselijkheid, duizeligheid en bewusteloosheid. Andere risico’s pas later, als het middel al is uitgewerkt, zoals verslaving.

Wat zijn de risico’s op korte termijn?

  • Je kan bewusteloos raken (out gaan). Dit is gevaarlijk, omdat je kan stikken in je tong of eigen braaksel. Ook kan je stoppen met ademen.
  • Je kan last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en braken.
  • Je kan last van hoofdpijn krijgen tijdens gebruik.
  • Je kan last krijgen van geheugenproblemen en slechte concentratie. Het kan moeilijker worden om nog logisch na te denken. 
  • Je kan last krijgen van een slap gevoel in je spieren of heftige spiertrekkingen in je gezicht, armen en benen. 
  • Vervelende ervaringen. Door GHB voel je je ongeremd. Het kan zijn dat je dingen doet waar je achteraf veel spijt van hebt.
  • Overdosis.

Wat zijn de risico’s op lange termijn?

  • Verslaving. GHB is sterk verslavend. Je kan na enkele weken dagelijks gebruik al last van krijgen van lichamelijke klachten als je stopt met GHB gebruiken. Deze ‘ontwenningsverschijnselen’ zijn zwaar. Stoppen met GHB moet bij verslaving daarom altijd gebeuren met behulp van een arts.
  • Lang GHB gebruiken is mogelijk schadelijk voor je lichaam. De schadelijkheid is nog niet goed onderzocht. 
  • Hersenschade. Uit onderzoek blijkt dat je hersenschade kan oplopen als je regelmatig buiten bewustzijn raakt (outgaat). 

Risico's kleiner maken

Hoe kun je de risico’s van gebruik kleiner maken?

Veilig gebruik van GHB bestaat niet. Je kan wel de risico’s van GHB gebruiken kleiner maken.

  1. Laat GHB testen, dan weet je hoe sterk het is. 
  2. Combineer GHB nooit met alcohol of slaap- en kalmeringsmiddelen.
  3. Gebruik niet te veel en niet te vaak. Wees je bewust van de risico’s op verslaving. 
  4. Let op de dosis en neem niet te snel een nieuwe dosis. Wacht tot de GHB is uitgewerkt voor je een nieuwe dosis neemt. Een dosis is na 2-3 uur uitgewerkt.
  5. Gebruik niet in je eentje. In het geval van moe worden of out dreigen te gaan, dit meteen aan iemand laten weten. Probeer dan zelf in beweging te blijven. 
  6. Eet niet binnen twee uur voor je GHB gebruikt. Als je bewusteloos raakt en de net gegeten maaltijd overgeeft kan je in je braaksel stikken.  
  7. Neem niet deel aan het verkeer onder invloed van GHB.  
  8. Gebruik geen GHB in het geval van: zwangerschap, epilepsie, CARA, hoge bloeddruk of hart- of vaatproblemen. 
  9. Laat bij uitgaan niet jouw drankje onbewaakt staan. Als je ongewild GHB hebt gedronken, moet je het uitspugen en iemand waarschuwen. 
  10. Let goed op jouw eigen lichaam. Hoe je je voelt verteld je veel over welke dosis prettige gevolgen heeft en welke niet.
  11. Wacht minstens 5 uur voor het drinken van alcohol als je GHB hebt gebruikt. Het lichaam heeft 1½ uur nodig om een glas alcohol af te breken. Na 5 glazen alcohol moet je minstens 7½ uur wachten tot je GHB kan gebruiken.

Lees meer over het verkleinen van de risico’s op Unity.nl

GHB en de wet

Wat staat er in de wet over GHB?

GHB staat op lijst 1 van de Opiumwet. Volgens de wet is het een harddrug. Dat betekent dat je het niet bij je mag hebben, mag maken of mag verkopen.

Als je een klein beetje GHB bij je hebt (1 buisje), word je daar meestal niet voor gestraft. De politie kan jouw GHB wel in beslag nemen. Je kunt bij een feest geweigerd of weggestuurd worden. Als je veel bij je hebt, kan de beveiliging of politie denken dat je drugs verkoopt (dealen). Hiervoor kun je hier wel een boete of gevangenisstraf krijgen.

Cijfers over GHB

Hoeveel mensen gebruiken GHB?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het drugsgebruik in Nederland. Sommige onderzoeken gaan over alle mensen van 18 jaar en ouder. Andere onderzoeken richten zich op kleinere groepen. Bijvoorbeeld mensen die veel uitgaan, scholieren of inwoners van een bepaalde stad. Hierdoor hebben we een goed beeld van het drugsgebruik in Nederland.

0,3% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder had in 2023 in het laatste jaar GHB gebruikt (NDM).

Als we alleen naar 16-35 jarigen kijken dan ligt het op 0,6%. Bij uitgaanders tussen de 16-35 jaar ligt het hoger: 3,3%

  • Het aantal meldingen bij de Monitor Drugs Incidenten over GHB in 2022 was 16%. Dit is redelijk hoog omdat er in verhouding door niet zo veel mensen GHB wordt gebruikt.
  • Het LADIS houdt bij hoeveel mensen er worden behandeld in de verslavingszorg. In 2023 ging het om 1% van alle mensen die hulp zochten. 

GHB en medicatie

GHB en medicijnen

Als je alcohol of andere drugs wilt gebruiken is het belangrijk dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Ben je ziek of bijvoorbeeld somber of angstig, dan kunnen alcohol en andere drugs dit erger maken.

Ook kunnen sommige drugs in combinatie met bepaalde medicatie je erg ziek maken. Sommige combinaties kunnen zelfs dodelijk zijn.

Gebruik je medicijnen en wil je toch alcohol of andere drugs gebruiken? Zoek dan voor je gebruik goed uit of dat kan. Je kunt dit navragen bij je arts of apotheek. Of kijk in ons overzicht. Kom je er niet uit? Stuur dan een bericht naar onze Vraag & Antwoordservice.

Zwangerschap en borstvoeding

GHB en zwangerschap en borstvoeding

Gebruik geen alcohol of andere drugs als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze stoffen zijn schadelijk voor de baby en kunnen ervoor zorgen dat deze ziek geboren wordt.

Meer informatie over de invloed van GHB op seks, zwangerschap en borstvoeding vind je in dit overzicht.