Gebruik je vaak of veel slaap-en kalmeringsmiddelen? Dan kan het verslavend zijn. Je hebt je gebruik dan niet meer onder controle en minderen of stoppen is moeilijk of lukt niet.
Mensen die voor een langere tijd slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken, hebben vaak niet door dat zij verslaafd zijn geraakt. Het is een 'verborgen probleem'. Veel mensen raken eraan gewend zonder het door te hebben. Je kan al afhankelijk worden na 3 tot 6 weken gebruik.
Van slaap- en kalmeringsmiddelen raak je geestelijk en lichamelijk afhankelijk. Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je sterk naar het middel. Je hebt dan het gevoel dat je zonder het middel niets meer kan. Bij sommige mensen is de verslaving zo ernstig, dat zij hun huisarts onder druk zetten om een nieuw recept te krijgen.
Bij lichamelijke afhankelijkheid merk je dat je steeds meer nodig hebt om het effect te voelen (tolerantie).
Ook ervaar je dat je bij stoppen last krijgt van ontwenningsverschijnselen, zoals:
- Hoofdpijn.
- Duizeligheid.
- Trillen.
- Zweten.
- Misselijkheid.
- Niet kunnen slapen.
- Nachtmerries.
- Benauwdheid.
- Moeite met praten. Bijvoorbeeld langzaam of onduidelijk praten.
- Problemen met zien, zoals wazig of dubbel zien.
- Je kan ook hallucineren. Je ziet dan dingen die er niet zijn.
- Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Ook kan je bij stoppen of minderen last krijgen van angst-en paniek aanvallen en kun je prikkelbaar, agressief of depressief worden. Deze klachten zijn vaak een reden dat iemand weer opnieuw slaap-en kalmeringsmiddelen wil slikken. De ontwenningsverschijnselen worden bij opnieuw slikken nog heftiger.
De ontwenningsverschijnselen beginnen na 1 tot 5 dagen en kunnen wel een maand aanhouden.
Hoe kun je stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen?
Als je lange tijd gebruikt hebt kun je het beste stoppen in overleg met de huisarts. Stoppen kan op verschillende manieren. Als je besluit te stoppen, moet je rekening houden met ontwenningsverschijnselen. Ook kan de originele klacht weer heviger terugkomen.
Als je stopt met slaap-en kalmeringsmiddelen dan doe je dat langzaam en over een lange tijd. Dit doe je volgens een afbouwschema. Je slikt dan pillen met steeds minder van het slaap-of kalmeringsmiddel erin (afbouwen). Op deze manier heb je minder last van klachten die horen bij stoppen.
Stoppen kan op verschillende manieren
- Overstappen naar een middel dat langer werkt. Daarna langzaam afbouwen.
- Langzaam minderen met het middel door in stapjes de hoeveelheid te verlagen. Bij elke stap wordt gewacht tot de ontwenningsverschijnselen verdwenen zijn.
- Langzaam minderen met het middel met daarnaast andere behandelingen.
- ‘Detox’, oftewel ontgiften in een kliniek.
Overstappen naar een middel dat langer werkt
Bij deze manier krijgt je een benzodiazepine met een langere werk tijd. Zo blijft je de hele dag ongeveer even veel onder invloed. Daarna wordt het middel langzaam geminderd. Bijvoorbeeld elke week met 25%, en in de laatste weken met een kleinere hoeveelheid. Je kunt wel last krijgen van klachten. Als je goed uitleg krijgt over waar deze klachten vandaan komen en dat ze weer over gaan, is het vaak makkelijker om ermee om te gaan.
Langzaam minderen met wachttijd na elke keer dat de hoeveel verlaagd is
Bij deze methode wordt de hoeveelheid van het middel langzaam verlaagd. Na elke keer dat het middel verlaagd is, wordt er gewacht tot de ontwenningsverschijnselen verdwenen zijn. Daarna wordt de hoeveelheid van het middel opnieuw verlaagd. Het afbouwschema kan soms meer dan een jaar duren. Het voordeel van deze manier is dat er weinig klachten zullen zijn. Het nadeel is dat het proces erg lang duurt.
Afbouwen samen met een andere behandeling
Hierbij bouw je het middel langzaam af, maar krijg je naast het afbouw andere behandelingen of medicijnen. Bijvoorbeeld anti-depressiva of met gedragstherapie.
Ontiften in een kliniek
Als je een zware verslaving hebt aan slaap-en kalmeringsmiddelen dan kan je worden opgenomen in een kliniek. ‘Detox’ of ontgiften betekent het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Een detox kliniek is een plek waar mensen geholpen worden om van verslaving af te komen. In de kliniek krijgen ze medische zorg en ondersteuning om het ontgiften makkelijker en veiliger te maken.
Voorbereiding
Het is belangrijk dat je je goed voorbereid als je van plan bent te stoppen met slaap-en kalmeringsmiddelen. Ook al zijn de stapjes waarmee je het middel mindert klein, je kan alsnog last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen de oude klachten weer terugkomen. Als je dat begrijpt en het accepteert, zal je sneller herstellen. Stop niet vlak voor een spannende of emotionele gebeurtenis, maar wacht liever tot het rustiger is.
Terugval
Soms zal het niet lukken om in een keer te stoppen en val je weer terug. Geef dan niet op en probeer uit te zoeken waar door je terugval is gekomen. Spreek met jezelf af hoe je de volgende keer bij een zelfde situatie op een andere manier kunt reageren bijvoorbeeld door het doen van een ontspanningsoefening.