13/14/15 jaar
Op 13/14/15-jarige leeftijd zal jouw kind leeftijdgenoten gaan tegenkomen die blowen. Jouw kind zal dan in feite moeten beslissen of hij al dan niet mee gaat roken. Het is goed om, voordat jouw kind in een dergelijke situatie komt, al een gesprek over blowen gevoerd te hebben.
Praten over drugs
Het is belangrijk om in zo’n gesprek rekening te houden met eventuele motieven die jongeren kunnen hebben om te gaan blowen. Ze zijn nieuwsgierig en willen misschien graag bij een clubje horen dat ook gebruikt. Ze willen zich losmaken van thuis en eigen ervaringen opdoen. Belangrijk is ook om in een gesprek aandacht te besteden aan het ‘nee’ kunnen of durven zeggen. Maak duidelijk dat jouw kind kan weigeren en dat echte vrienden dat ook van hem of haar zullen accepteren.
In het gesprek mag je jouw mening over blowen geven. Maar ga niet uit van vooroordelen. Stel jezelf op de hoogte door informatie op te zoeken over cannabis.
Net als bij alcohol en tabak kun je een regel stellen dat er voor 18 jaar geen cannabis wordt gebruikt. In ieder geval kun je verlangen dat er in huis niet wordt gerookt. Blowen onder de 18 jaar brengt extra risico’s met zich mee. Elk jaar uitstel is winst.
Als jouw kind toch gaat blowen
Het kan zijn dat een dergelijke regel niet werkt en jouw kind toch gaat blowen. Je kunt dan proberen om met jouw kind na te gaan of het zijn/haar beslissing om te blowen of te blijven blowen, doordacht genomen heeft. Kent hij bijvoorbeeld de risico’s en de voor- en nadelen. Probeer de afspraak te maken dat als jouw kind gaat blowen, hij/zij dat in ieder geval aan jou vertelt.
In het praten over drugs moet je ook ruimte geven aan de motieven en voordelen. Als je over de voordelen gesproken hebt, ontstaat er vanzelf een sfeer waarin je ook uitgebreid aandacht kunt besteden aan de nadelen en de risico’s. Vraag als je het over de nadelen hebt vooral naar de nadelen op korte termijn: zoals slechte conditie. Nadelen op de korte termijn maken meer indruk bij jongeren dan risico’s op de lange termijn.
Veilig gebruik
Probeer, als jouw kind toch gaat blowen, een aantal afspraken en regels over het gebruik te maken. Er is immers een verschil tussen gebruik en misbruik. Deze afspraken kunnen de risico’s van hasj en wiet gebruik dan beperken.
Bespreek de volgende gebruiksadviezen
- Gebruik omdat je het lekker vindt en niet om even minder last te hebben van problemen;
- Gebruik matig. Dat wil zeggen zo nu en dan bij een bepaalde gelegenheid en zeker niet elke dag;
- Gebruik alleen in de vrije tijd en niet als je nog moet sporten/werken/studeren/naar school moet;
- Hou bij hoeveel er in een week gerookt wordt en hoeveel geld eraan uit gegeven wordt.