Onterechte uitspraken behandelingen

‘Je moet er echt heel erg aan toe zijn om in behandeling te gaan bij Jellinek’

Bij Jellinek behandelen we mensen met allerlei vormen van verslaving. Verslaving aan alcohol, drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook gedragsmatige verslavingen, zoals gokken en gamen. Bij sommige mensen bestaan de problemen al jaren en is er sprake van ernstige verslaving, vaak aan meerdere middelen. Bij andere mensen is het minder ernstig. Zij functioneren nog goed. Iedereen die last heeft van zijn middelengebruik of gok- of gamegedrag kan terecht bij Jellinek voor advies of behandeling.

Zoals dat ook voor heel veel andere klachten en problemen geldt, geldt ook voor verslaving: hoe eerder je advies of hulp vraagt hoe beter. De kans is dan des te groter dat u met een korte behandeling uw gebruik of gedrag onder controle kunt krijgen.

Zo biedt Jellinek ook een avondbehandeling, zodat je kunt stoppen of minderen met drank en/of drugs en toch gewoon kunt blijven werken of studeren. Volg je liever thuis een behandeling op momenten die jou het beste uitkomen? Dan kan een online behandeling een oplossing voor je zijn.

Jellinek biedt zowel poliklinische als intensieve klinische behandeling. Met cognitieve gedragstherapie, e-health, medische behandeling en behandeling volgens het Minnesotamodel hebben we voor iedereen een passend antwoord. Onze hulp is niet zwaarder dan noodzakelijk. Licht als het kan, intensief als het moet.

‘Eenmaal binnen bij Jellinek zit je tussen de daklozen en aan lager wal geraakte mensen’

Verslavingsproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking, bij mannen en vrouwen, en bij mensen van allerlei leeftijden. De mensen die bij Jellinek in behandeling komen zijn over het algemeen in de problemen geraakt door het alcohol- of drugsgebruik, of door overmatig gokken of gamen, in meer of mindere mate. Niet voor niks zoeken zij hulp voor hun verslaving. Maar vaak gaan er ook nog dingen goed in het leven. Veel mensen die in behandeling komen bij Jellinek hebben een baan, volgen een opleiding, en hebben vrienden, een partner of een gezin. Mensen zoals jij en ik.

Bekijk de filmpjes en lees ook de ervaringsverhalen van onze cliënten.

‘Behandeling heeft geen zin, je moet het uiteindelijk toch op eigen kracht doen’

Vaak wordt verslaving gezien als een teken van zwakte. Met een beetje wilskracht zou het moeten lukken om het middelen gebruik of gokken weer onder controle te krijgen. Dit is een misverstand. Verslaving is een aandoening die niets met een gebrek aan wilskracht te maken heeft. Maar wel met persoonlijke omstandigheden, psychologische factoren, biologische aanleg en gedragspatronen die lastig te doorbreken zijn.

Meestal hebben mensen al een aantal keer zelfstandig geprobeerd hun verslaving aan te pakken voordat zij zich aanmelden. Wanneer dat niet lukt, heeft het altijd zin om in behandeling te gaan. Verslaving is goed behandelbaar. Hoe eerder je advies of hulp vraagt hoe beter. De kans is dan des te groter dat je met een korte behandeling jouw gebruik of gedrag onder controle kunt krijgen.

‘Als je bij Jellinek in behandeling gaat, word je altijd opgenomen’

De meeste mensen die in behandeling komen voor een verslavingsprobleem hoeven niet te worden opgenomen. Meestal is een ambulante behandeling voldoende om het middelengebruik of gokken of gamen onder controle te krijgen of te stoppen. Je hebt dan elke week een gesprek met een behandelaar. Bij Jellinek willen we dat de behandeling zo licht als mogelijk is, en niet zwaarder dan nodig.

Een korte klinische opname kan nodig zijn als je medische begeleiding nodig hebt bij het stoppen met gebruik. We noemen dit ontgiften. Dit is een kortdurende opname van doorgaans één week (detox). Vaak kan de behandeling daarna ambulant worden voortgezet.

Soms krijg je het advies om een intensieve behandeling te volgen. Dit gebeurt als de verslavingsproblemen ernstig zijn en er veel bijkomende problemen zijn. Ook wanneer eerdere behandeling niet goed heeft geholpen, kan een intensieve behandeling nodig zijn. Intensieve behandeling is er in de vorm van een deeltijdprogramma, waarbij je thuis slaapt. Voorbeelden hiervan zijn een dagbehandeling of een avondbehandeling. Of in de vorm van een klinische opname waarbij je voor meerdere weken wordt opgenomen in de kliniek.

Het behandelplan komt altijd samen met jou tot stand. Tijdens de intake wordt samen met jou een goede inschatting gemaakt welke behandeling je nodig hebt en bij je past.

‘Je moet heel erg gemotiveerd zijn om aan een verslavingsbehandeling te beginnen’

De informatie die je bij een intake krijgt, kan je motiveren om meer hulp in te schakelen. Ook kan je nagaan of je je gedrag wilt veranderen en welke vorm je dat wil geven. Het kan lastig zijn om voor langere tijd gemotiveerd te blijven. Zelfs als je het belangrijk vindt om iets aan je verslaving te doen. De behandelaar zal hier aandacht voor hebben tijdens tijdens de behandeling. Zo kan je samen een manier vinden om je gemotiveerd te houden.

Laagdrempelig advies
Vind je de drempel naar een intake toch nog te groot, maar weet je dat je hulp nodig hebt? Bel dan de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag van 8:30u tot 17:00u. Laat je naam en vraag achter. Je wordt dan tussen 13:00u en 17:00u teruggebeld.

‘Verslaving komt voort uit andere psychische klachten. Die moeten eerst worden behandeld voordat je je verslaving kunt aanpakken’

Verslaving komt vaak samen voor met psychische klachten, zoals depressie of angstklachten. Vaak denken mensen dat verslaving is ontstaan door deze psychische klachten. Het kan inderdaad zo zijn dat psychische klachten hebben bijgedragen aan het verslavingsprobleem. Andersom zien we ook vaak dat middelengebruik juist leidt tot allerlei psychische klachten of klachten verergert. Middelengebruik kan bijvoorbeeld leiden tot somberheid, angstklachten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, agressie en concentratieproblemen. Na langere tijd van gebruik is niet goed meer te achterhalen wat wat heeft veroorzaakt. Daarom adviseren we binnen Jellinek om eerst aan de slag te gaan met het middelengebruik. Wanneer je enkele weken bent gestopt met gebruik kan goed bekeken worden welke psychische klachten er nog zijn, en of daar behandeling voor nodig is. Wist je dat bij 80% van de mensen een periode van niet-gebruiken tot een flinke afname van psychische klachten leidt?

Als na enkele weken niet-gebruiken blijkt dat de psychische klachten blijven bestaan, kan binnen Jellinek hier een behandeling voor worden aangeboden. De behandeling zal echter ook gericht blijven op het veranderen van je middelengebruik.

‘Als je bij Jellinek in behandeling gaat, moet je voor de rest van je leven stoppen met alcohol- en drugsgebruik’

Je bent zelf degene die bepaalt welke doelen je wilt nastreven ten aanzien van je middelengebruik. Samen met jouw behandelaar bespreek je wat een haalbaar en verantwoord doel is. Wil je volledig stoppen met gebruik of is gecontroleerd gebruik een optie? Wat een passend doel is hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar bijvoorbeeld ook van de ernst van jouw middelengebruik en je lichamelijke toestand. Wanneer er sprake is van medische problemen en psychische klachten, adviseren we om in ieder geval een periode van enkele weken of maanden volledig te stoppen met gebruik.

Voor intensieve behandelingen binnen Jellinek is het uitgangspunt dat je in ieder geval voor de duur van de behandeling tot doel heeft om geen alcohol en drugs te gebruiken. Bij behandeling volgens het 12 stappen Minnesotamodel is het essentieel dat je bereid bent om volledig te stoppen met alcohol, drugs of gokken.

‘Als je nog goed functioneert, valt het wel mee met je verslavingsprobleem’

Veel mensen met een verslavingsprobleem zijn in staat om te werken en met vrienden om te gaan. Soms valt het de omgeving helemaal niet op dat er sprake is van een verslaving. Veel negatieve gevolgen van overmatig middelengebruik of gokken en gamen zijn niet zo opvallend. Zo kunnen schadelijke gevolgen voor de gezondheid niet zo merkbaar zijn, of worden ze pas duidelijk na jarenlang gebruik.

Ook psychische klachten kunnen ongemerkt veroorzaakt worden door het gebruik van verslavende middelen. Kortom, de ernst van een verslavingsprobleem wordt niet alleen bepaald door de mate waarin het je functioneren belemmert, maar ook door de mate waarin het negatieve gevolgen heeft voor bijvoorbeeld jouw lichamelijke en psychische gezondheid. Tijdens de intake wordt met je besproken welke klachten je hebt en welke mogelijk negatieve gevolgen je gebruik heeft. Maar ook besteden we aandacht aan de dingen in het leven die goed gaan.