Klinische behandeling Jellinek

Liberman - Klinische behandeling Utrecht (KBU)

Welkom bij Jellinek. Je bent bij Jellinek om van je verslaving aan drugs, alcohol, gokken of iets anders af te komen. Je volgt hiervoor de klinische behandeling bij de kliniek in Soestwetering. Tijdens deze behandeling word je 8 weken opgenomen in de kliniek. Dit betekent dat je dag en nacht bij ons bent. Na een behandeling van 8 weken in de kliniek ga je verder met een dagbehandeling van 8 weken. Alle behandelingen bij Jellinek zijn rookvrij. Dit betekent dat je tijdens de klinische behandeling moet stoppen met roken.

Wat houdt de klinische behandeling op de Soestwetering in?

Bij de klinische behandeling helpen we je om te stoppen met het gebruik van alcohol, drugs of met gokken of roken. Hiervoor volg je de Libermantraining. Dit betekent dat je volgens een vast patroon en via kleine stapjes nieuwe dingen aanleert voor in je dagelijkse leven.

Het doel van de behandeling is om je ‘nee’ te leren zeggen tegen verslavende middelen en ‘ja’ tegen gezonde gewoontes. We geven informatie over onderwerpen die met verslaving te maken hebben. Je wordt hierdoor overtuigd om geen alcohol en drugs meer te gebruiken.  

Door de behandeling leer je ander gedrag. Ook leer je anders te denken op momenten dat je eigenlijk wilt gebruiken. We kijken ook naar je werk, wat je in je vrije tijd doet, hoe je gezonder kunt leven en hoe je weer goed contact kunt krijgen met je gezin en familie. Wij houden er rekening mee dat je extra tijd nodig kunt hebben om dingen te leren. 

Opbouw van de behandeling

Voorbereidende gesprekken

Voordat je de behandeling start, heb je een gesprek met je behandelaar. Je krijgt uitleg over de behandeling, over het behandelplan en wat je kunt verwachten. Jullie spreken af wat het behandeldoel is. Na dit gesprek plannen jullie samen de start van de behandeling in.

Medisch onderzoek

Je krijgt ook een medisch onderzoek met een van onze verslavingsartsen. De arts bepaalt tijdens dit onderzoek welke medische begeleiding je nodig hebt tijdens de behandeling.

Detox 

Voordat de klinische behandeling start volg je een detox. Tijdens een detox stop je met de drugs of alcohol die je gebruikt. Het duurt gemiddeld 1-2 weken voordat de drugs of alcohol uit je lichaam is. Je wordt voor een detox meestal opgenomen op onze detox-afdeling. Soms is een opname niet nodig. Na de detox start de behandeling. Bekijk voor meer informatie de pagina over detox.

Behandeling

Tijdens de behandeling verblijf je dag en nacht op de afdeling. Je hebt hier je eigen kamer, met een douche. In totaal zijn er 15 kamers op de afdeling. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende groepsbehandelingen, bijvoorbeeld de Libermantraining 'Omgaan met verslaving en de sociale vaardigheidstraining'. Ook is er een behandelprogramma gericht op activiteiten die je op een dag kunt doen (2 dagdelen). Een groepsbehandeling heeft als voordeel dat de deelnemers veel steun aan elkaar kunnen hebben. De steun kan tijdens de behandeling zijn en daarna. Je leert wat voor jou risico situaties zijn om te gaan gebruiken en krijgt handvatten om je gedrag te veranderen.

Na een behandeling van 8 weken in de kliniek ga je verder met een dagbehandeling van 8 weken. Hierbij ga je vanuit je eigen omgeving verder oefenen met de dingen die je geleerd hebt tijdens de klinische behandeling. Wanneer het niet mogelijk is om de dagbehandeling te volgen, kijken we naar andere mogelijkheden, zoals een 1-op-1 behandeling.

Zorg na de behandeling

Als de behandeling is afgelopen, laten we je niet los. Je volgt elke week een nazorggroep. Hiermee helpen we je om het resultaat van de behandeling vast te houden.

Voor wie is deze behandeling?

  • Je hebt een matige tot ernstige verslaving aan drugs, alcohol of gokken.
  • Je wilt stoppen met drugs, alcohol en gokken (ook roken).
  • Je vindt het fijn als je iets meer tijd krijgt om dingen te snappen of te begrijpen.
  • Je hebt behoefte aan veel herhaling om nieuwe vaardigheden aan te leren
  • Je hebt ook andere problemen, zoals problemen met werk en financiën, problemen met ondersteuning van mensen om je heen en psychische problemen.

Locaties