Speed / amfetamine
Wat is speed / amfetamine?
Speed is een drug met als actieve stof amfetamine. Het komt meestal voor als poeder. Speed heeft ook veel bijnamen, die zie je hierboven.
Van speed krijg je veel meer energie en voel je je alert. Ook voel je je vrolijk en zelfverzekerd en krijg je de behoefte om meer met anderen te praten.
Het gebruik van speed heeft ook risico's; je kunt het te warm krijgen (oververhitting) of uitdrogen, en je kunt last krijgen van je hart en bloedvaten.
Gebruik je veel en vaak speed, dan kun je hierdoor last krijgen van somberheid (depressie) en andere psychische problemen. Het kan dan ook schadelijk zijn voor je hersenen.
Gebruik je speed? Of ken je iemand die het gebruikt? Zorg dan dat je weet wat je kunt doen om de risico’s van het gebruik kleiner te maken. Wil je helemaal geen risico’s lopen? Dan kun je beter helemaal geen speed gebruiken.
Speed: in het kort
Wat doet het met je?
- Energiek: je krijgt veel energie en voelt je alert en 'wakker'
- Vrolijk: je voelt je vrolijk
- Zelfverzekerd: je voelt je zelfverzekerder en wilt meer praten
Scheikundig lijkt speed erg op adrenaline. Dat is een belangrijk hormoon. Speed zorgt net als adrenaline voor een vecht-of-vluchtreactie in het lichaam.
Je merkt de effecten bij het snuiven van speed na 5-10 minuten en als je het slikt, na 25-45 minuten. Bij snuiven zijn de meeste effecten na 3-6 uur weg, bij slikken na zo'n 6-8 uur.
Je kunt wel tot 10-12 uur na je laatste gebruik nog na-effecten ervaren zoals slapeloosheid.
Lees meer
Hoe wordt het gebruikt?
Speed wordt meestal gesnoven. Het kan ook geslikt worden in een capsule, papiertje (bommetje) of door het op te lossen in water.
De sterkte (puurheid) van speed kan erg verschillen. Het wordt vaak gemixt (versneden) met andere dingen. Laat daarom altijd je speed testen om te weten hoe zuiver het is zodat je niet te veel neemt en of er geen gevaarlijke andere stoffen in zitten.
Als je speed snuift is;
- 5-15 mg een lichte dosis
- 15-40 mg een gemiddelde dosis
- 40+ mg een sterke dosis
Bij slikken is;
- 5-30 mg een lichte dosis
- 30-80 mg een gemiddelde dosis
- en 80+ mg een sterke dosis.
Lees meer
Wat zijn de risico’s?
Het gebruik van speed heeft risico’s. Als je het gebruikt kan je volgende dag last krijgen van een kater. Je voelt je dan extra vermoeid en hebt nergens zin in. Dit komt ook omdat het lastig kan zijn om in slaap te vallen. Als je teveel gebruikt kan je oververhit of uitgedroogd raken.
Als je speed een langere tijd gebruikt kan het ook allerlei lichamelijke en geestelijke problemen veroorzaken. Speed kan dan ook verslavend zijn. Dan heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt.
Lees meer
Risico's kleiner maken
Wil je de risico’s verminderen? Lees dan de volgende tips:
- Laat je drugs testen voordat je het gebruikt. Je weet dan hoe sterk het is en of er geen andere gevaarlijke stoffen in zitten.
- Gebruik niet als je je geestelijk of lichamelijk niet goed voelt, zorg dat je goed uitgerust bent en genoeg gegeten hebt.
- Voorkom oververhitting en uitdroging. Drink dus genoeg, maar niet te veel. 1 glas water, frisdrank of sportdrank per uur is voldoende. Rust af en toe uit en koel af.
- Combineer speed niet met alcohol of andere drugs.
- Negatieve effecten van speedgebruik, zoals vermoeidheid of somberheid, niet tegengaan door opnieuw of meer speed te gebruiken.
- Niet gebruiken bij: suikerziekte, een zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astma-geneesmiddelen).
- Niet deelnemen aan het verkeer.
- Gebruik bij voorkeur een eigen snuifbuis die je niet deelt met anderen en schoon houdt.. Als je iets anders gebruikt zorg dan het schoon is en dat je het niet deelt met anderen. Gebruik geen briefgeld (biljetten) want die kan je niet schoon maken.
Lees meer
Hoe ziet het er uit?
Speed is een wit of gelig poeder. Soms kan het poeder nat of vochtig zijn. Speed wordt gemaakt uit een vloeibare vorm. Om het tot poeder te krijgen moet het eerst worden gedroogd, waarbij giftige stoffen (zoals methanol) die in de vloeistof zitten verdampen. Deze giftige stoffen zijn schadelijk en brengen extra risico's met zich mee.
Het poeder moet droog zijn als je het wilt gebruiken. 'Natte' speed bevat namelijk oplosstoffen die slecht zijn voor je gezondheid.
Wat doet het met je?
Werking en effect
Het effect van alcohol en andere drugs kan iedere keer anders zijn. Dit heeft te maken met hoe jij je lichamelijk en geestelijk voelt (set) en waar en met wie je op dat moment bent (setting). Ook hoeveel je neemt en wat er precies in je drugs zit, maakt uit voor het effect. Dit noemen we ‘drug, set, setting’.
Wat doet speed met je?
Hoe je je voelt na het nemen van speed ligt onder andere aan hoeveel je neemt (dosering).
- Je voelt je vrolijk en alert
- Je hebt heel veel energie en kunt lang wakker blijven of doorgaan met bijvoorbeeld dansen
- Je voelt je zelfverzekerd, sociaal en praterig
- Je gedachten voelen 'sneller' dan normaal - je maakt makkelijker keuzes
- Honger en vermoeidheid verdwijnen
Maar het kan ook vervelende effecten geven:.
- Je kunt je rusteloos voelen of moeilijk slapen
- Je kunt gaan knarsentanden, je kaken kunnen gespannen aanvoelen
- Je kunt je misselijk, duizelig of gespannen voelen
- Je kunt je prikkelbaar, aggressief of opgefokt voelen
Door deze effecten gebruiken de meeste mensen speed op een feestje. Bijvoorbeeld in een club, op een festival, in een café of thuis met vrienden.
Werkingsduur: bij snuiven en spuiten werkt speed al na enkele minuten. Bij slikken duurt het ongeveer 25-45 minuten voordat speed begint te werken.
Bij snuiven & spuiten zijn de meeste effecten na 3-6 uur weg, bij slikken na zo'n 6-8 uur.
Na gebruik kan het lastig zijn om in slaap te vallen. Hoe meer je hebt genomen, hoe langer dit kan duren. In sommige gevallen kan dit wel tot 10-12 uur na je laatste gebruik aanhouden.
Hoe wordt het gebruikt?
Hoe wordt het gebruikt?
Speed wordt meestal gesnoven. Het kan ook geslikt worden. Bijvoorbeeld als pil, capsule of bommetje (opgevouwen vloeitje met speed erin).
Veel minder vaak komt het spuiten van speed voor. Dit wordt ook wel slammen genoemd.
Hoe het eruit ziet zegt niks over wat er in zit. Ook dezelfde verkoper kan opeens andere speed verkopen. Laat je drugs dus altijd testen. Dan weet je wat je neemt. En kan je beter je dosering bepalen.
Wat zijn de risico’s?
Wat zijn de risico's van speed?
Het gebruik van speed heeft ook risico’s. Sommige risico’s merk je direct, bijvoorbeeld oververhitting. Andere risico’s pas later, als het middel al is uitgewerkt, zoals somberheid en verslaving.
Wat zijn de risico’s op korte termijn?
- Je lichaam kan veel te warm worden (oververhitting)
- Je kan een kater krijgen. Je bent dan de dagen na gebruik vermoeid, somber of angstig.
- Je kan problemen krijgen met je hart en bloedvaten. Je bloeddruk stijgt. Dit kan zorgen voor een hersenbloeding of hartaanval.
- Speed remt je honger gevoel. Omdat je als gevolg van geen honger hebben minder eet is er een kans dat je gewicht verliest.
- Je gaat je tanden op elkaar klemmen of tandenknarsen. Dit is slecht voor je gebit.
- Je kan last krijgen van psychische klachten zoals sombere gevoelens of minder goed je aandacht erbij kunnen houden
Wat zijn de risico’s op lange termijn?
- Je kan aan speed verslaafd raken. Je hebt je gebruik niet meer onder controle en gebruikt vaker en meer dan je wil of dan goed voor je is. Je hebt ook steeds meer nodig om je goed te voelen. Dit heet tolerantie.
- Bij veel en vaak gebruiken kan je last krijgen van geestelijke klachten. Je kan depressief, onrustig of angstig worden. Ook kan het psychose uitlokken als je daar gevoelig voor bent of als het in je naaste familie voorkomt. Een psychose is een situatie waarin je de wereld en jezelf als anders ervaart. Je kunt dingen zien, horen of geloven die er niet echt zijn.
Risico's kleiner maken
Hoe kun je de risico’s van gebruik kleiner maken?
Wil je de risico’s verminderen? Lees dan de volgende tips:
- Laat je drugs testen voordat je het gebruikt. Je weet dan hoe sterk het is en of er geen andere gevaarlijke stoffen in zitten.
- Gebruik niet als je je geestelijk of lichamelijk niet goed voelt.
- Voorkom oververhitting en uitdroging. Drink dus genoeg, maar niet te veel. 1 glas water, frisdrank of sportdrank per uur is voldoende. Rust af en toe uit en koel af.
- Combineer speed niet met alcohol of andere drugs.
- Negatieve effecten van speedgebruik, zoals vermoeidheid of somberheid, niet tegengaan door opnieuw of meer speed te gebruiken.
- Niet gebruiken bij: suikerziekte, een zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astma-geneesmiddelen).
- Niet deelnemen aan het verkeer.
- Gebruik bij het snuiven een eigen snuifbuis die je niet deelt met anderen. Gebruik geen briefgeld (biljetten).
Lees meer over het verkleinen van de risico’s op Unity.nl
Speed en de wet
Wat staat er in de wet over speed?
Speed staat op lijst 1 van de Opiumwet. Volgens de wet is het een harddrug. Dat betekent dat je het niet bij je mag hebben, mag maken of mag verkopen.
Als je een klein beetje speed bij je hebt (1 gram of minder), word je daar meestal niet voor gestraft. De politie kan jouw speed wel in beslag nemen. Je kunt bij een feest geweigerd of weggestuurd worden. Als je meer dan 1 gram bij je hebt, kan de beveiliging of politie denken dat je drugs verkoopt (dealen). Hiervoor kun je hier wel een boete of gevangenisstraf krijgen.
Cijfers over speed
Hoeveel mensen gebruiken speed?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het drugsgebruik in Nederland. Sommige onderzoeken gaan over alle mensen van 18 jaar en ouder. Andere onderzoeken richten zich op kleinere groepen. Bijvoorbeeld mensen die veel uitgaan, scholieren of inwoners van een bepaalde stad. Hierdoor hebben we een goed beeld van het drugsgebruik in Nederland.
1.4% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder had in 2022 in het laatste jaar speed gebruikt (NDM).
Als we alleen naar 18-29 jarigen kijken dan ligt het op 4.3%. Bij uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar ligt het flink hoger: 20.5% had in het laatste jaar speed gebruikt.
- Bij een groot deel van de incidenten met speed in 2022 ging het om patiënten die andere drugs hadden gecombineerd met speed (MDI).
- Het LADIS houdt bij hoeveel mensen er hulp nodig hebben in de verslavingszorg. In 2023 ging het om 3% van alle mensen die hulp zochten.
Speed en medicatie
Speed en medicijnen
Als je alcohol of andere drugs wilt gebruiken is het belangrijk dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Ben je ziek of bijvoorbeeld somber of angstig, dan kunnen alcohol en andere drugs dit erger maken.
Ook kunnen sommige drugs in combinatie met bepaalde medicatie je erg ziek maken. Sommige combinaties kunnen zelfs dodelijk zijn.
Gebruik je medicijnen en wil je toch alcohol of andere drugs gebruiken? Zoek dan voor je gebruik goed uit of dat kan. Je kunt dit navragen bij je arts of apotheek. Of kijk in ons overzicht. Kom je er niet uit? Stuur dan een bericht naar onze Vraag & Antwoordservice.
Zwangerschap en borstvoeding
Speed en zwangerschap en borstvoeding
Gebruik geen alcohol of andere drugs als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze stoffen zijn schadelijk voor de baby en kunnen ervoor zorgen dat deze ziek geboren wordt.
Meer informatie over de invloed van speed op seks, zwangerschap en borstvoeding vind je in dit overzicht.