XTC / MDMA: Seks en zwangerschap

Ben je benieuwd naar het effect van XTC / MDMA op seks en zwangerschap? Hieronder lees je alle vragen en antwoorden over het gebruik van XTC / MDMA op seks en zwangerschap. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over XTC / MDMA Informatie over andere middelen

 

Welke invloed heeft drugs op seks en zwangerschap?

Klik op de link om naar ons interactieve klikschema te gaan:

Drugs, seks en zwangerschap*

Wat is chemsex en wat is het hulpaanbod voor chemseks?

Chemsex

Chemsex – of Party and Play – is een specifieke soort seks onder invloed: vaak worden meerdere mannen uitgenodigd – bijvoorbeeld via hookup apps – voor een langdurige sessie. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een upper zoals MDMA (XTC), cocaïne, mefedron (4-MMC), 3-MMC, speed of methamfetamine (ook bekend als T of Tina). Dit wordt soms gecombineerd met downers zoals GHB, ketamine of alcohol. Ook worden soms tegelijkertijd poppers en/of erectiemiddelen (zoals viagra) gebruikt.

Condoomgebruik tijdens chemsex is niet vanzelfsprekend, wat de kans op soa en hiv veel groter maakt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen. Bij extremere seks, zoals fisten, en bij het delen van toys kan bloedcontact optreden wat de kans op overdracht van Hepatitis C verhoogt. Voor meer informatie over het voorkomen van Hepatitis C, zie nomoreC.nl.

Kijk ook eens op deze site voor goede informatie over chemsex: chemsex.nl

Chemsex is lastig om gecontroleerd en voorzichtig te doen. Gebruikers kunnen de kans op schade beperken met de volgende tips:

  • Door combinatiegebruik te vermijden i.v.m. onvoorspelbare gevolgen; hou het bij één drug.
  • Door voorafgaand aan een sessie goed te eten en te slapen en na afloop tijd in te plannen om te herstellen. En door niet te lang door te gaan; als iemand slaap mist draagt dit sterk bij aan de kater. Slaaptekort kan ook erg veel invloed hebben op het humeur de volgende dagen.
  • Door voldoende water te drinken tijdens een sessie, maar op te passen met de combinatie MDMA en water. Een glas water per uur is een goede richtlijn.
  • Door goed af te koelen en vooral op te passen met isolerende kleding als latex en rubber i.v.m. het risico op oververhitting. Uppers zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Dit kan op zichzelf gevaarlijk zijn, en de kans op oververhitting neemt toe.
  • Door na te denken over de manier waarop je drugs inneemt. Slikken is minder riskant dan snuiven i.v.m. het verslavingsrisico. Injecteren (slammen) is bijzonder risicovol. En door geen snuifbuizen of naalden met elkaar te delen.
  • Door condooms, PrEP en veel glijmiddel te gebruiken.
  • Door zich regelmatig te testen op soa en hiv.
  • Door niet te vaak chemsex te doen, en tussendoor ook seks zonder drugs te hebben om afhankelijkheid te voorkomen.

Hulp

Chemsex hulpaanbod

Wil je praten over jouw ervaringen met chemsex? Of wil je informatie over chems of andere hulp met stoppen en/of minderen?
Alle informatie die je nodig hebt kun je hier vinden: chemsex.nl

Er zijn verschillende mogelijkheden om professionele hulp te krijgen.

Overige hulp

 

Versie: december 2023

Kan ik borstvoeding geven na XTC-gebruik?

Het wordt afgeraden om XTC of MDMA (actieve stof in XTC) te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Mocht iemand wel MDMA gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk.

Het duurt 8 dagen voordat de MDMA volledig uit de moedermelk is verdwenen, hierna is het weer volledig veilig om borstvoeding te geven. Er wordt daarom aangeraden om na MDMA-gebruik minstens 8 dagen af te kolven en de melk weg te gooien. Het risico hierbij is dat de baby na 8 dagen flesvoeding mogelijk niet meer terug wil naar de borst omdat de baby de borst mogelijk niet meer zal herkennen. Daarom wordt het aangeraden om helemaal geen MDMA te gebruiken in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

MDMA is een amfetamine en komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Onderzoek heeft aangetoond dat bij moeders die MDMA gebruiken en het kind borstvoeding geven er ook MDMA in de urine van het kind zit. In de periode net na de zwangerschap is het lichaam van de baby nog volop in ontwikkeling; MDMA is dan zeker niet gewenst. Het wordt afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding MDMA te gebruiken. De moeder heeft gezonde voeding nodig om moedermelk aan te maken, MDMA-gebruik heeft hier een negatieve invloed op. Daar komt nog bij dat in de XTC-pillen weleens andere stoffen kunnen zitten. Deze kunnen ook in de moedermelk terecht komen wat mogelijk zeer schadelijk is voor de baby.

Halfwaardetijd

Een belangrijke maat om te weten of je nog borstvoeding kunt geven na drugsgebruik is de halfwaardetijd, dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de helft van de stof, die je ingenomen hebt, weer af te breken.

De halfwaardetijd van de actieve metabolieten in MDMA is 38 uur. Over het algemeen houden we aan dat na vijf keer de halfwaardetijd een stof uit je lichaam is verdwenen: voor MDMA duurt het dus 190 uur voordat het uit je lichaam is, oftewel 8 dagen (5 x 38 = 190 uur en 190 / 24 = 7,9 dagen).

Consultatiebureau

Wanneer je het consultatiebureau laat weten dat je drugs gaat gebruiken, is het mogelijk dat ze extra alert op je zullen worden. Soms doen ze extra (bloed)controles of moet je vaker langskomen voor een consult. Je mag zelf beslissen of je dit tegen het consultatiebureau vertelt, maar melden dat je drugs gaat gebruiken kan leiden tot extra bezoeken (ook al ga jij er goed en verantwoordelijk mee om). Uiteraard wordt dit gedaan met het oog op de gezondheid van je kindje.

Versie: november 2020