EEN PUBER IN HUIS
WAT NU?

En dan in eens zit er een puber naast je op de bank… wat nu? In de dikke Van Dale staat 'Puberteit gaat over datgene wat er met iemand gebeurt die zich van kind tot volwassene ontwikkelt.'

Puberteit is een belangrijke levensfase, hierin leer je als jongeren zelf keuzes te maken (niet altijd de juiste), op eigen benen te staan en los te komen van je ouders. Een spannende ontdekkingsreis dus. Die je ook als ouders kunt toe juichen! Je rol als ouders zal hierin ook veranderen van de opvoeder naar een meer coachende rol. Kortom een puber in huis is ook leuk en zorgt voor veel verassende momenten in het gezin. Middelengebruik kan tijdens de puberteit de hoek om komen kijken. In de meeste gevallen gaat het hier om experimenteren en gaat deze periode van gebruik vanzelf weer over en zijn er geen grote zorgen.

Maar er zijn ook jongeren en ouders die deze periode als lastiger ervaren waarbij middelengebruik meer op de voorgrond treedt en er grotere zorgen zijn. Wat kan zorgen voor spanningen in huis en binnen het gezin. Hoe ga je hier als ouder mee om en hoe kan je dit soort thema’s als alcoholgebruik, gamen of blowen nou bespreken met je puber? In gesprek blijven is ons advies, zonder oordeel en met acceptatie voor elkaar. Wanneer is dan het juiste moment? In de auto, tijdens het koken of misschien gewoon aan tafel?

In deze filmpjes een voorbeeld van hoe ouders met hun kinderen in gesprek gaan over alcohol. Maar het kan uiteraard ook gaan over de andere thema’s als gamen of blowen. Ter inspiratie dus.