Ervaringsverhalen
Het verhaal van Peter (61), vader van Manon (30): verslaafd aan alcohol
Het is zondag 19 januari 2014. Onze dochter Manon komt vanavond bij ons eten. Het wordt vast een gezellige dag, maar er zijn wel wat zaken te bespreken, want we hebben best wel zorgen over haar.
Lees meer
Vader Ben (50) en dochter Sam (19): blowende dochter
Jarenlang ging het moeizaam met mijn dochter. Ze hield geen opleiding of baantje vol en reageerde daar dan op door te zeggen, dat het haar niet kon schelen. Ze blowde veel.
Lees meer
Moeder Laila (43) en zoon Kick (14): gamende zoon
Kick was al snel gek op gamen. Niks mis mee, gamen is ook heel leuk. Om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen, maakten we op de lagere school al afspraken met hem, over hoe vaak en hoelang hij mocht gamen.
Lees meer
Het verhaal van Peter (61), vader van Manon (30): verslaafd aan alcohol
Het is zondag 19 januari 2014. Onze dochter Manon komt vanavond bij ons eten. Het wordt vast een gezellige dag, maar er zijn wel wat zaken te bespreken, want we hebben best wel zorgen over haar. Manon is 30 jaar, en woont al jaren in een leuk appartementje in Den Haag. Ze heeft een leuke job bij een uitgeverij. Daar schrijft ze stukjes voor; dat kan ze erg goed. Ze zorgt er ‘s middags voor de lunch en mag zelf ook met een pinpas van de zaak lekkere broodjes en zo halen. We zouden haar om 15:00 uur van het station in Leiden afhalen, ze zou bellen als ze in de trein zit. Zoals vaker belt Manon niet om 15:00, en niet om 16:00 maar om 18:00 uur. „Het is iets later geworden.” We hebben zorgen om Manon. Ze stelt afspraken uit of belt ze af. Het valt ons op dat Manon, wanneer ze bij ons is, heel snel haar wijn drinkt. Ze slaat de glazen achterover als een glas lekker koud water op een warme dag.
Manon stuurde me twee maanden geleden een e-mail: ”Ik moet de lunchkas aanvullen, en ik kom 600 euro tekort. Kan ik die van je lenen?” “Ja hoor, ik stort het op je rekening. Maar zeg tegen je baas dat je de kas niet meer wilt beheren. Laat iemand anders dat maar doen”. Een week geleden weer een e-mail: ”Ik kom nu 800 euro kasgeld tekort…..” Ik zal het weer storten, maar laten we er zondag over praten. Dit gaat niet goed zo.
We zitten net aan tafel. Manon wil geen wijn. En dan komt er opeens het hoge woord er bij Manon uit: ”Ik ben alcohol verslaafd. Al 10 jaar lang. Ik wil dit niet langer, dit overleef ik niet. Ik laat me volgende week voor een paar maanden opnemen bij JellinekMinnesota. Op dat moment zak ik door de grond. Er komen bij mij traumatische beelden naar boven die ik als kind van 10 jaar heb beleefd. Mijn vader was ook alcoholist. Niet zwaar, maar hij had wel iedere dag alcohol nodig. Er kwamen beelden naar boven van heel veel strijd en ruzie tussen mijn vader en mijn moeder. Beloftes om niet meer te drinken die niet werden gehouden, leugens en een zware breuk in vertrouwen, veiligheid en geborgenheid. Als kind van 10 jaar weet je niet dat alcoholisme een ziekte is, maar je ervaart alleen maar onwil, boosheid, agressie.
En Manon dan al zo lang alcoholist; dat begrijp je niet. Dat wil je niet zien, niet begrijpen. De volgende dag speur ik het internet af naar alles wat alcoholverslaving is, Jellinek en JellinekMinnesota. En ik heb veel gelezen. Hier werd mij duidelijk dat alcoholverslaving een ziekte is. Dat begrijp ik nu. Ik begrijp het des te beter, omdat ik manisch-depressief ben. Ook een ziekte, geërfd van mijn vader. Manon zou een week later opgenomen worden in JellinekMinnesota Amsterdam. Ze was er vol van overtuigd dat alleen die haar zouden kunnen helpen. Ik had zelf nog een beeld van JellinekMinnesota als een omgeving waar zwaar verslaafde, uit de goot gehaalde heroïne junks zouden zijn opgenomen. En daar zag ik Manon zitten, opgesloten tussen twee junks, afgeleefd, zonder tanden, lichamelijk een wrak. We mochten na een week bij Manon op bezoek. Ik heb slapeloze nachten gehad en veel gehuild omdat ik niet wist of ik dit bezoek wel aan zou kunnen. Ik heb gezocht naar andere instellingen die me meer aanspraken. Die waren wat rianter en in een mooie omgeving, en wel heel veel duurder, Maar dat geld zou ik wel ergens vandaan halen. Maar Manon was vastbesloten, ze wilde naar JellinekMinnesota. In mij speurtocht naar instellingen kwam ik ook voorbij Zorgkaart Nederland. Daar stonden, met grote meerderheid positieve of zeer positieve ervaringen. Dit gaf ons een beetje rust. En daarmee meldde Manon zich op maandagochtend aan het Surinameplein in Amsterdam.
Het eerste bezoek was heel spannend. Maar al heel snel kwam er rust voor in de plaats. Er waren geen uitgemergelde junks, maar gewoon lotgenoten net als wij, onze buren, onze kennissen. Na iedere week zagen we Manon groeien. Af en toe een dipje, maar er zat een stijgende lijn in. Manon was overtuigd dat JellinekMinnesota haar redding was en dat was juist. Het moet ongelooflijk hard werken zijn geweest voor haar. Maar iedere week veranderde Manon, steeds meer blij dat ze de keuze had gemaakt. Na haar behandeling intern op Surinameplein, mocht ze, tot haar grote vreugde nog een paar weken in de nabehandeling. Iedere dag terugkomen.
Nu is Manon een jaar clean. Is blij en opgeruimd, heeft structuur en regelmaat in haar leven gebracht. Dat varieert van het wassen en strijken, opruimen van haar appartement, en binnen en buiten bloemen neerzetten om het gezellig te maken. Ze wil ieder dag naar de meetings, het geeft haar kracht en het maakt haar blij, blij om te leven, dingen te doen, plezier te hebben en te genieten en bezig te zijn.
De afgelopen jaren pakte Manon ook het afstuderen aan de universiteit weer op. Ze moest nog 1 opdracht om haar bachelor te halen. Dat heeft ze gehaald. Bij de diploma uitreiking vroegen ze of Manon wat over zichzelf wilde vertellen, het was immers 10 jaar geleden dat ze begonnen was met de studie , en er was niets meer bekend over haar. Als laatste kwam Manon naar voren op het podium in een volle aula om haar diploma in ontvangst te nemen. Ze begon “haar” verhaal met de woorden “Ik ben Manon, en ik heb er tien jaar over gedaan om dit diploma te halen. Maar dat komt omdat ik alcoholist ben, een ziekte die helaas niet te genezen is. Maar ik heb geleerd ermee om te gaan. Ik ben nu bijna een jaar clean, en het gaat erg goed met me”. Ik kan, terwijl ik dit schrijf, nog steeds mijn emoties niet onderdrukken. Ik wil het ook niet. We zijn nu zo ongelooflijk trots op haar. We hebben een geweldige dochter weer terug. Met plezier, levenslust, en doelen die ze graag wil bereiken. Ze wil graag verder in de verslavingszorg. We praten nu heel veel met haar, over de 12 stappen, hoe en waarom dat werkt. Ik ben niet gelovig, maar praat met haar met heel veel voldoening over “bidden” meditatie, meetings, verslaving. We zijn zo trots op haar, en haar aanwezigheid geeft ons zo veel voldoening en plezier.
Vader Ben (50) en dochter Sam (19): blowende dochter
Jarenlang ging het moeizaam met mijn dochter. Ze hield geen opleiding of baantje vol en reageerde daar dan op door te zeggen, dat het haar niet kon schelen. Ze blowde veel.
Na een eerste gesprek met Anita van Jellinek Preventie, was ik opgelucht en kreeg een tijd grip op mijn kind. Maar daarna ging het toch weer niet goed. Een groot deel van het probleem kwam eigenlijk doordat Sam haar moeder en ik gescheiden zijn, en onze dochter om de week bij een van ons woont. Lukte mijn ex en mij niet op een lijn te zitten wat de opvoeding betreft. Als ik grenzen stelde ging Sam naar haar moeder, waar zij niks hoefde en alles mocht. Als ze dan vrijdag weer bij mij kwam, kreeg ik haar nauwelijks of niet meer op de rails.
Ben toen teruggegaan naar Anita. Heb Sam daarna de keuze gegeven om zich ofwel te houden aan een aantal basisafspraken thuis (naar school gaan of werken, zich houden aan tijdafspraken met mij en beetje mee te doen in het huishouden) of de sleutel inleveren en het komende half jaar alleen nog hier komen, als ik er ook was. Dat wil zeggen op afspraak. Ze sliep er een nacht over en kwam toen haar sleutel brengen en is bij haar moeder gaan wonen.
Nu Sam niet meer thuis woont, is mijn relatie met haar er veel beter op geworden.
Het kostte me wel mijn nachtrust eer ik zo ver kwam.
Ik had er last van dat zij mij niet serieus nam. Met veel geduld is daar verandering in gekomen. Ze vertelde me later veel meer en dat ze ook wel last heeft van het blowen, dat ze vergeetachtiger is en dat het niet eens zo makkelijk is om er zo maar mee te stoppen. Sam is toen meegegaan naar Anita.
Heb altijd de deur opengehouden en gezegd dat ze altijd mocht komen als ze wilde praten, en dat ik haar altijd zou helpen, als ze een serieus plan had. We zijn samen verantwoordelijk voor het slagen van een goede relatie. Ik heb altijd vertrouwen in mijn dochter gehouden. Ben meer gaan letten op de dingen die goed gaan en haar daar meer in gaan waarderen.
Ik nodig Sam zeer regelmatig uit voor dingen waarvan ik denk dat ze haar zullen stimuleren. Ik heb bijv. kaarten voor het IDFA voor haar gekocht, waar ze na afloop vragen aan de documentairemakers kon stellen, omdat ze had gezegd dat ze documentaires wilde maken.
Ik heb nu meer tijd voor de dingen die ik zelf belangrijk vind en die ik weer ben gaan oppakken en het vertrouwen is gegroeid en ik zie daardoor ook dat Sam groeit. Vertrouwen uit blijven dragen is zo belangrijk gebleken. Sam respecteert me er ook om.
Moeder Laila (43) en zoon Kick (14): gamende zoon
Kick was al snel gek op gamen. Niks mis mee, gamen is ook heel leuk. Om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen, maakten we op de lagere school al afspraken met hem, over hoe vaak en hoelang hij mocht gamen. Met zijn drieën, mijn man, Kick en ik, gingen we aan tafel zitten. En kwamen uit op 5 van de 7 dagen per week mocht er gegamed worden. Twee dagen niet. En dan 1 uur per dag. In de laatste twee jaar van de lagere school werd dat 1,5 uur per dag.
Moesten we Kick checken of hij zich aan de afspraken hield? Ja! En was er discussie over de gemaakt afspraken? Zeker ja! Dus schreven we de afspraken op en hingen ze in de keuken op de koelkast. Papiertje met afspraken raakte dan wel naar de achtergrond, omdat er andere tekeningen enz. voor kwamen te hangen, maar als er discussie was, konden we ze erbij pakken.
Toen Kick naar de middelbare school ging, opende hij de game-onderhandelingen. We spraken nu af dat de gametijd 2 uur zou worden. En dat, als hij een keer langer wilde gamen, hij zijn gametijd van een andere dag erbij kon optellen. Alles op papier, opgehangen in de keuken. Er volgde een tijd dat Kick geen aansluiting met de jongens in zijn nieuwe klas had. Thuis ging Kick steeds vaker en meer gamen dan we hadden afgesproken. Met zijn vriend van de lagere school gamede hij, elk in hun eigen huis, samen online. En hij maakte ook online vrienden. We raakten steeds vaker in conflict met Kick over het gamen.
We merkten dat we wel zijn volledige aandacht hadden, zonder een spatje ergernis, als we hem vroegen te vertellen over zijn games. En ze ons te laten zien. Hij kon daar heel enthousiast, en eindeloos over praten.
Het eerste weekend van de kerstvakantie, betrapten we Kick ’s nachts gamend. Hij mocht 2 dagen niet gamen. De nacht na zijn straf, betrapten we hem weer ’s nachts gamend. Met zijn tweeën erover sprekend, keken we elkaar aan en zuchten diep. Nou moest er een dikke consequentie tegenover staan. Dat zou een kerstvakantie from hell worden. Kick mocht de hele verdere kerstvakantie niet meer gamen.
Woedend was Kick. Hij moest zijn iPad en spullen in bewaring geven.
En riep ons toe, wat hij dan in godsnaam met zijn tijd moest gaan doen. Mijn man antwoorde: “ik weet het niet. Ik houd van wandelen en lezen. Maar kan me voorstellen dat jij dat suf vindt. Je zult het zelf moeten oplossen. Misschien kun je aan je vrienden vragen of ze met je meedenken?” Na twee dagen bankhangen en sikkeneuren. Kocht Kick een puzzel en tekenpennen. Zette een muziekje op. En ging aan de slag. Een vriendin van ons, die haar huis aan het opruimen was, vroeg of we interesse in haar oude bordspellen hadden. Een stapel spellen rijker onder de kerstboom, hebben we uiteindelijk de hele vakantie spelletjes gespeelt. Een hele gezellige vakantie.
De vakantie was gered, maar op school werd het sociaal gezien niet beter. Daarom hebben we uiteindelijk mét Kick besloten, om hem naar een andere middelbare school te laten gaan. Hier had Kick wel aansluiting met zijn medeleerlingen. En gamen werd daardoor minder belangrijk. Kick houdt zich nu goed aan de afspraken. Af en toe checken en corrigeren blijft wel nodig.