Ouderavond Preventie

Aanbod voor studenten die willen minderen of stoppen met gebruik

Amsterdam, Utrecht, Digitaal Voorlichtingen, Individueel (1-op-1 gesprekken) HBO en WO
Je studententijd is een periode vol nieuwe ervaringen: Een nieuwe stad, opleiding, huis en verantwoordelijkheden. Voor veel studenten komen daar ook borrels, verenigingsavonden en feesten bij. Het is soms een uitdaging om daar een balans in te vinden. Een nacht doorhalen om verder te komen in die game, met kater naar les of college, of een ziekmelding vanwege een dinsdagdip is niet meteen problematisch. Maar wat als het vaker gebeurt dan je eigenlijk zou willen en het ten koste gaat van je studieresultaten? Of als je hierdoor voor een langere periode somber, angstig of gestresst bent? Mogelijk heb je je middelengebruik (of gamen of gokken) niet helemaal meer onder controle. Wat kun je dan doen?

Online zelfhulp

Jellinek Online Zelfhulp is voor iedereen die via internet anoniem en zelfstandig wil stoppen of minderen met alcohol, cannabis, cocaïne, gokken of tabak. Het is geschikt voor personen die nog geen ernstig alcohol- of drugsprobleem hebben, maar wel op een riskante manier gebruiken. Kijk op onderstaande site voor meer informatie over de online zelfhulp.

(Telefonisch) adviesgesprek

Heb je liever echt contact of een stok achter de deur nodig? Dan kun je ook bij Jellinek terecht voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Dit kan telefonisch of face-to-face. Hiervoor kun je contact opnemen met de Jellinek Advieslijn (088 5051220, bereikbaar tussen 13:00 en 17:00). Daar kun je ook met andere vragen over gebruik en verslaving terecht, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt om iemand in je omgeving.

Tijdens een adviesgesprek wordt jouw vraag in kaart gebracht en kijken we hoe Jellinek daarbij kan helpen. Soms zijn wat tips en adviezen voldoende, maar we kunnen je ook adviseren een Moti-4 of behandeling te starten. Het advies is vrijblijvend.

Studenten en middelengebruik

Je bent student en begint aan een nieuwe fase in je leven. Je komt in aanraking met alcohol, tabak en andere drugs. Je wil zelf experimenteren, of het gebeurt om je heen. Voor jou hebben we de in informatieve pagina over Studenten en middelengebruik gemaakt. Bekijk hem hier.

Studenten en middelengebruik

Moti-4

Moti-4 is een gesprekkentraject voor jongeren van 14 t/m 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen. In maximaal 4 gesprekken breng je het probleem in kaart, krijg je kennis over het middel en de effecten die het op jou heeft en krijg je meer inzicht en bewustwording over je eigen gebruik.

Jij bepaalt zelf het doel van het traject. Dit kan zijn dat je wilt minderen of zelfs helemaal wilt stoppen. Jellinek ondersteunt je daarbij.

Moti-4 is een preventieve interventie. Dit betekent dat je niet wordt ingeschreven bij Jellinek en geen verwijsbrief nodig hebt van je huisarts. Om je aan te melden voor een moti-4, kun je bellen met de Jellinek Advieslijn (088 5051220, bereikbaar tussen 13:00 en 17:00). Heb je al contact met een studentenpsycholoog? Dan kan deze je ook hiervoor verwijzen.

Behandeling

Soms is behandeling nodig. Bijvoorbeeld als je al een aantal keer geprobeerd hebt om te stoppen, maar het echt niet lukt. Of als je in de problemen komt door je gebruik. Studenten kunnen binnen Jellinek terecht bij de afdeling Jeugd. Meestal is een ambulante behandeling voldoende. Dit houdt in dat je wekelijks een gesprek hebt met een psycholoog van Jellinek. Ook hier wordt samen met jou het doel van de behandeling vastgesteld. Soms is dit minderen in gebruik, soms stoppen.

Ben je lichamelijk afhankelijk? Dan kan intensievere behandeling nodig zijn. Bijvoorbeeld een deeltijdbehandeling of opname in een kliniek. Bij studenten komt dit echter weinig voor.

Voor een behandeling bij Jellinek heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. De zorgverzekering vergoedt alles, wel betaal je nog je eigen risico. Kijk voor meer informatie bij de behandelingen van Jellinek.

1

Data

Andere data