Een bad trip: hoe herken je het en wat kun je doen?
- Vraag-antwoord Terug
- Wat moet je doen wanneer iemand een bad trip heeft?
Vaak zijn trips leuk of leerzaam, maar een trip kan verkeerd vallen. Je kan dan erg angstig zijn. Het liefst voorkom je een moeilijke ervaring, maar dat lukt niet altijd. Dan is het belangrijk om er op een goede manier op te reageren.
Bad trip of moeilijke ervaring?
De term bad trip wordt regelmatig gebruikt. Als je dat hoort kun je denken dat zo’n ervaring altijd slecht is. Dat hoeft niet, daarom wordt dit steeds vaker een ‘moeilijke ervaring’ genoemd.
Een ervaring kan heel moeilijk of intens zijn. En misschien tijdelijk slecht, maar de ervaring kan veranderen in een leerzame ervaring. Sommige mensen geven aan dat juist die lastige ervaringen leerzaam kunnen zijn. Omdat de ervaring niet altijd slecht is, is het beter om van een ‘moeilijke ervaring’ te spreken.
Drug, set en setting
Hoe je je voelt hangt af van welke drug je neemt, jijzelf en je omgeving. Dit noemen we drug, set en setting.
- Bij de drug is belangrijk welke drug je neemt, hoe, hoeveel en hoe vaak. Een moeilijke ervaring komt het meest voor bij tripmiddelen zoals LSD, 2C-B, paddo's, ketamine, Salvia divinorum en cannabis (hasj en wiet). Het kan ook bij andere middelen, bijvoorbeeld MDMA (XTC), voorkomen.
- Bij de set gaat het om je persoonlijke eigenschappen. Zit je lekker in je vel? Wat is je gewicht? Ben je gezond? Gebruik je medicijnen? Heb je genoeg gegeten en gedronken? Heb je mentale problemen?
Een goede lichamelijk maar vooral mentale conditie is belangrijk om een moeilijke ervaring te voorkomen. Ben je moe, angstig, zit je niet lekker in je wel of zitten bepaalde gevoelens of gedachten je dwars? Dan is het verstandiger om niet te trippen. De kans op een moeilijke ervaring is dan groter. - Met de setting bedoelen we de eigenschappen van de omgeving. Je kan denken aan de temperatuur, ben je buiten of binnen, is het rustig of druk, ben je met goede vrienden of vage kennissen, is er een EHBO? Mensen die in een veilige, vertrouwde en bekende omgeving zijn en met mensen zijn die ze kennen en vertrouwen, hebben minder kans op een bad trip.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding maakt de kans groter dat je een fijne ervaring hebt.
- Laat je drugs testen (zie drugs-test.nl voor meer informatie) zodat je weet wat en hoeveel je neemt
- Ga je het middel voor het eerst gebruiken of ben je in een nieuwe omgeving? Neem dan een kleine hoeveelheid.
- Gebruik alleen in een vertrouwde en veilige omgeving.
- Zorg dat er iemand in de buurt is die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een nuchter persoon (tripsitter) waarbij je je op je gemak voelt.
- Plan de ervaring. Bedenk waar je heen wil en wat je wil doen. Wil je bijvoorbeeld naar buiten? Zorg dan dat alles vooraf klaar staat wat je mee wil nemen.
- Praat van tevoren met de mensen met wie je gaat trippen over wat iedereen wil en verwacht. Dan hoef je dat niet meer te doen tijdens de trip. Denk bijvoorbeeld aan welke muziek je wilt luisteren.
- Eet een paar uur voordat de trip begint een gezonde, niet te zware maaltijd.
- Zorg dat er wat gezonds te snacken en drinken klaar staat voor tijdens de trip. Denk aan fruit, een smoothie of een sapje. Het moet makkelijk en lekker zijn. Duurt een trip lang, zoals bij LSD? Zorg dan dat er ook een echte maaltijd klaar staat. Bijvoorbeeld een maaltijdsalade of een bord pasta dat alleen even in de magnetron moet.
- Zorg dat je de dag erna vrij bent. Neem de tijd om de ervaring te verwerken. Praat erover met vrienden als je daar behoefte aan hebt.
Omgaan met een bad trip: tips en advies
Gaat het toch niet helemaal goed met jezelf, of iemand anders tijdens een trip? Onthoud dan de tips die hieronder staan.
Veiligheid:
Het belangrijkste is dat iedereen veilig is. Dat geldt voor degene die een moeilijke trip heeft, maar ook voor de mensen die erbij zijn, zoals de tripsitter.
- Zoek een rustige omgeving op met zo min mogelijk prikkels. Focus op een rustige ademhaling. Accepteer de situatie. Laat de gedachten en emoties voor wat ze zijn, maar ga er niet in mee. Observeer ze, maar laat je niet beïnvloeden. Laat het over je heen komen.
- Herinner jezelf (of iemand anders) eraan dat je een drug genomen hebt. Het middel werkt altijd weer uit. Dus ook deze ervaring gaat voorbij.
- Veroordeel diegene niet. Keur niet af wat iemand heeft gedaan of gezegd. Onverstandige keuzes kan je beter een paar dagen later bespreken.
- Het kan helpen om te eten. Door een aantal automatische processen in je lichaam wordt je dan vanzelf vaak rustiger. Laat diegene alleen eten als het zelf lukt.
- Wordt iemand echt niet rustiger en loopt de situatie uit de hand? Of is de situatie onveilig? Bel dan 112.
- Combineer drugs niet met andere drugs. Bijvoorbeeld: een hijsje van een joint kan een fijne trip veranderen in een nare trip.
- Neem achteraf de tijd om bij te komen. Bespreek de ervaring met mensen waar je je op je gemak bij voelt. Het kan een heftige ervaring zijn.
- Neem tijdens en vlak na de trip geen deel aan het verkeer.