Deze pagina beperkt zich tot de globale werking van opioïden wanneer deze worden geslikt. Andere pijnstillers zijn niet meegenomen. En de werking van verschillende soorten specifieke opioïden kunnen ook anders zijn dan hier beschreven.
De pijnstiller wordt geslikt. Het maagzuur lost de pil op waardoor de werkzame stoffen vrijkomen. De opioïde wordt met de rest van de maaginhoud verwerkt en bereikt de darm. Daar wordt het in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed (via de poortader) eerst naar de lever. Daar wordt een deel door enzymen afgebroken.
Vervolgens gaat het bloed met de overgebleven opioïde naar het hart. Het hart pompt het bloed naar de longen (om zuurstof op te nemen).
Het hart pompt het bloed vervolgens naar de rest van het lichaam en naar de hersenen en de organen waaronder de lever en de nieren. De hersenen zorgen voor de roes effecten, de lever en nieren voor de afbraak en de uitscheiding.
Opioïden lijken op een stofje in de hersenen dat een rol speelt bij de signaaloverdracht tussen zenuwen. Dergelijke stofjes worden neurotransmitters genoemd. Opioïden lijken erg op de neurotransmitter endorfine. Opioïden doen in de hersenen ongeveer hetzelfde als het stofje endorfine. Zij doen dit alleen veel krachtiger en veel langer.
Endorfine en opioïden beïnvloeden de werking van weer twee andere stoffen, namelijk dopamine en de stof Substantie P. Dopamine prikkelt het beloningssysteem. Hierdoor kan de gebruiker zich gelukzalig en euforisch voelen. Substantie P is een stof die pijnsignalen doorgeeft.
Bekijk vanwege de vergelijkbare werking ook onze animaties over hoe heroïne in het lichaam en in het brein werkt.
Versie: december 2019