Afhankelijk van de
set en setting en je voorgeschiedenis (psychische en lichamelijke toestand) kunnen drugs verschillende klachten veroorzaken. Je hoeft niet per se een bad trip gehad te hebben om onderstaande klachten te kunnen ervaren. De volgende symptomen komen voor:
Derealisatie en depersonalisatie na drugs
Bij
derealisatie voelen de wereld en de mensen om je heen vreemd en anders dan normaal. Mensen of spullen lijken niet echt, of vervormd. Het voelt alsof je droomt en alles langs je heen gaat. De wereld kan net een film lijken waarin jij niet meespeelt. Dat kan beangstigend zijn.
Bij
depersonalisatie voelen je eigen lichaam, gevoel of gedragingen vreemd aan. Je lijkt jezelf niet echt meer te zijn. Als je jezelf hoort praten kan het lijken alsof je een vreemde hoort praten. Mensen beschrijven het wel eens alsof ze zich als een robot voelen. Ook hier kan je erg van schrikken.
Depersonalisatie en derealisatie komen veel voor. Ook mensen die geen drugs gebruikt hebben kunnen dit soort klachten ervaren. Wel is het zo dat ze vaker voorkomen bij mensen met psychische klachten. Meestal duren de derealisatie/depersonalisatie maar kort. Je kunt het zien als een soort beschermingsmechanisme van het lichaam tegen heftige angst of stress om de klachten minder door te laten dringen.
Soms blijven de klachten van derealisatie- en depersonalisatie langer bestaan, zijn ze heel heftig en hebben mensen ook nog andere symptomen zoals emotionele afvlakking en verminderde concentratie en geheugenproblemen. We noemen dat dan “depersonalisatie stoornis” afgekort DPS. Dit kan samengaan met HPPD (zie hieronder). Voor meer informatie, bekijk de pagina
DPDR en klachten na gebruik van drugs.
HPPD: wat is het (niet) en hoe herken je het?
HPPD staat voor
Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Dit is een aandoening waarbij iemand na het gebruik van drugs nog lang last blijft houden van flashbacks of verstoorde waarnemingen. Het komt voor na gebruik van tripmiddelen zoals LSD, paddo’s/truffels, 2C-B en cannabis maar vooral na gebruik van XTC en MDMA. Het kan al na een paar keer drugsgebruik voorkomen dus je hoeft niet vaak of veel drugs gebruikt te hebben om dit te krijgen. Wel is het zo dat combinatiegebruik van verschillende drugs de kans kan vergroten dat je hier last van krijgt. Met een flashback wordt een hallucinatie bedoeld die je in je trip had. HPPD is een officiële psychiatrische diagnose. Maar een heel klein deel van drugsgebruikers krijgt HPPD. Om de diagnose te krijgen moeten de klachten namelijk zo erg zijn, dat ze je dagelijkse leven ernstig negatief beïnvloeden. Dus naar werk of school gaan lukt niet meer bijvoorbeeld.
Niet iedereen met flashbacks of verstoorde waarnemingen heeft HPPD. Met flashback wordt soms ook het opnieuw beleven van bepaalde gebeurtenissen of gevoelens bedoeld. Dit kan angst of paniek zijn die je tijdens je (bad) trip ook had. Dit is geen HPPD.
Verstoorde waarnemingen (ook wel “waarnemingsstoornissen” genoemd) na drugsgebruik komen vaker voor. Voorbeelden hiervan zijn: het zien van golvende beelden, lichtflitsen, dingen groter of kleiner zien dan ze eigenlijk zijn of het zien van
floaters (zwevende vlekjes of sliertjes voor de ogen) en nabeelden. Waarnemingsstoornissen zijn in de periode direct na drugsgebruik normaal en komen bij veel mensen voor zonder dat ze er veel last van hebben. Dit is dus geen HPPD. In alle gevallen zien we een duidelijke relatie met stress, slaaptekort, middelengebruik en het verergeren of verminderen van klachten. In veel gevallen gaan de klachten vanzelf voorbij of worden ze minder. HPPD komt vaak samen voor met klachten van depersonalisatie en derealisatie (zie hierboven).
Lees meer over HPPD op de website van Drugsinfoteam.
Oogruis
Of in het engels:
visual snow. Wanneer je hier last van hebt is het alsof je naar beeldruis van een ouderwetse TV, of naar miezerregen kijkt. Dit komt ook voor bij mensen die nooit drugs hebben gebruikt. Het kan optreden bij mensen met migraine bijvoorbeeld. Na drugsgebruik komt het ook voor bijvoorbeeld bij HPPD.