Welke drugs en medicijnen hebben een interactie met DMT of ayahuasca?

DMT

DMT in combinatie met stimulanten geeft een hogere kans op angst, een negatieve ervaring en gedachteloops.

Tramadol verlaagt de grens voor een epileptische aanval. En psychedelica kunnen soms de kans op een epileptische aanval vergroten.

Ayahuasca

Bij ayahuasca zijn meer interacties met drugs en medicijnen dan bij alleen DMT. Dit komt omdat ayahuasca een combinatie is van DMT en MAO-remmers. Door de MAO-remmers is er een grotere kans op het overbelasten van neurotransmitters (boodschapperstoffen tussen hersencellen). Vooral als het gaat om serotonine (serotonine syndroom).

Drugs

Stimulanten

Bij het gebruik van stimulerende drugs in combinatie met MAO-remmers kunnen verschillende neurotransmitters overbelast worden. Vooral serotonine en dopamine. Gecombineerd gebruik wordt dan ook echt afgeraden. Drugs die serotonine of dopamine stimuleren zijn bijvoorbeeld: cocaïne, MDMA (xtc), speed (amfetamine), 4-FA, mefedron (4-MMC) en 3-MMC. Maar eigenlijk (bijna) alle stimulerende middelen zorgen voor meer dopamine en serotonine.

Downers

Het gebruik van MAO-remmers in combinatie met opiaten en andere pijnmedicatie kan risicovol zijn. Vooral het risico op serotoninesyndroom neemt dan toe. Combinatiegebruik wordt afgeraden.

Tripmiddelen

Ook in combinatie met tripmiddelen kunnen MAO-remmers risicovol zijn. Voorbeelden zijn: 2C-B (en andere 2C-varianten zoals 2C-I en 2C-E), NBOMe’s, DOC (en andere DO-varianten zoals DOM en DOB), 2C-T-2 (en andere 2C-T-varianten), ketamine, methoxetamine, DXM en 5-MeO- DMT (en andere 5-MeO-varianten). Combinatiegebruik wordt afgeraden.

Medicijnen

Bij het gebruik van medicijnen in combinatie met MAO-remmers kunnen verschillende neurotransmitters overbelast worden. Vooral serotonine en dopamine. Gecombineerd gebruik wordt dan ook echt afgeraden.

ADHD-medicatie

Methylfenidaat (Ritalin, Concerta), Modafinil en dexamfetamine zijn voorbeelden van ADHD-medicatie. Voor deze medicijnen geldt hetzelfde als voor stimulanten zoals MDMA en speed. Bij het gebruik van stimulerende drugs in combinatie met MAO-remmers kunnen verschillende neurotransmitters overbelast worden. Vooral serotonine en dopamine. Gecombineerd gebruik wordt dan ook echt afgeraden. Gebruik je ADHD-medicatie en wil je deelnemen aan een ayahuasca-ceremonie, overleg dit dan met je (huis)arts. Omdat er een verschil is in hoe snel een medicijn je lichaam uit is, is het lastig te zeggen hoelang je van tevoren moet stoppen met het nemen van je ADHD-medicatie en hoelang je na de ceremonie moet wachten voordat je je ADHD-medicatie weer kan nemen. Maar waarschijnlijk is het verstandig om vooraf meerdere dagen je ADHD-medicatie niet te slikken. En achteraf ook meerdere dagen.

Antidepressiva

Veel antidepressiva (SSRI’s bijvoorbeeld) hebben een gevaarlijke interactie met MAO-remmers. Gecombineerd gebruik is sterk afgeraden. Het duurt vaak weken of maanden voordat een antidepressivum een goede spiegel (hoeveelheid werkzame stof) opgebouwd heeft in het lichaam. Het is dus niet mogelijk om tijdelijk te stoppen, omdat iemand dan weken of zelfs maanden moet afbouwen en daarna weer weken en maanden moet opbouwen met de medicatie.

Antipsychotica

Als iemand antipsychotica krijgt omdat hij of zij een psychose gehad heeft of andere psychische problemen, dan wordt het ernstig afgeraden om ayahuasca te nemen. Is iemand echter geestelijk stabiel en heeft het gebruik van antipsychotica een andere reden die niet te maken heeft met psychische stabiliteit dan is het aan te raden meerdere dagen vooraf en achteraf te stoppen met de medicatie. Maar doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.

Pijnmedicatie

Het gebruik van veel pijnmedicatie is gevaarlijk in combinatie met MAO-remmers. Dit kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook is het zomaar stoppen met pijnmedicatie soms risicovol. Doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.

 

Bronnen: https://psychonautwiki.org/wiki/Dmt https://psychonautwiki.org/wiki/Ayahuasca Vervaeke, H., het gebruik van overige tripmiddelen. In: Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Houten, 2008.

 

Versie: april 2020