Zijn sclerotia, tripknollen of truffels ook paddenstoelen?

Nee, truffels zijn geen paddenstoelen. Wel kunnen bepaalde soorten sclerotia net zoals paddo’s de stoffen psilocybine en psilocine bevatten. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van bepaalde soorten schimmels. Deze schimmels groeien ondergronds en vormen een netwerk van schimmeldraden. Dat netwerk wordt ook mycelium of zwamvlok genoemd.

Het vruchtlichaam (de paddenstoel) geeft op een gegeven moment sporen (zaadjes) af waaruit weer nieuwe schimmeldraden kunnen groeien. Die schimmeldraden krijgen op hun beurt weer knopjes waaruit een nieuwe paddenstoel kan ontstaan. In moeilijke klimatologische omstandigheden verdikken de schimmeldraadjes. Ze slaan dan voedsel en vocht op om later weer te kunnen groeien Die verdikking wordt sclerotium genoemd.

Verdikte schimmeldraden

In moeilijke klimatologische omstandigheden kunnen die schimmeldraadjes verdikken. Ze slaan dan voedsel en vocht op om later weer te kunnen groeien. Die verdikking nu wordt scerotium genoemd. Scerotium is dus geen paddenstoel maar een verdikking van het schimmeldraad.

De sclerotia die je in smartshops koopt, komen van de paddenstoelen soorten Psilocybe mexicana en Psilocibe tampanensis. Deze sclerotia bevatten net zoals de paddenstoelen zelf psilocybine en psilocine.

Scerotia worden ook wel tripknollen, Philosophers Stones of truffels genoemd. Truffel is eigenlijk een verwarrende naam omdat de truffel een niet hallucinogene ondergronds groeiende paddenstoel is. De term tripknollen wordt vooral door de media gebruikt.

Werking

De werking en effecten van truffels komt overeen met die van paddo's. De actieve stoffen psilocine en psilocybine zorgen voor de effecten. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet naar psilocine. Psilocine bootst in de hersenen serotonine na en beïnvloedt de serotonine receptoren.

De wet

Sinds december 2008 zijn paddenstoelen die psilocine of psilocybine bevatten verboden. Omdat sclerotia geen paddenstoelen zijn, vallen deze niet onder de Opiumwet. Sclerotia zijn dan ook vrij te koop in smartshops. Wel is het verboden om ze te drogen.

 

Bron:

Alles over paddo's, door Arno Adelaars; Prometheus Amsterdam 1997; ISBN: 90 533335862. EMCDDA

 

Versie: januari 2021